България с първа победа в Световна лига след обрат над Канада

галерия:

снимка: http://worldleague.2015.fivb.com/

Националният отбор по волейбол на България постигна първа победа в тазгодишното издание на Световната лига, след като се наложи с 3:2 над гостуващия тим на Канада. Гостите поведоха с 0:2 след 21:25, 23:25, но след това зрителите в "Арена Ботевград" видяха националният тим в пълния му блясък и момчетата на Пламен Константинов спечелиха следващите три части с 21:25, 23:25, 15:9.

Това бе първа победа за нашите момчета и те вече имат две точки в своята група С от втората дивизия на надпреварата. Канадците остават на върха с 10 точки от четири мача. Най-резултатен в срещата бе капитанът на България Владимир Николов, който заби 21 точки в мача.

Срещата започна с три поредни блокади, две за Канада и една за националите. До първата техническа пауза преобладаваха грешките от сервис и очаквано се стигна до минимална преднина. Тя бе на сметката на "кленовите листа" след добра атака от зона четири на Джон Перин. При 9:8 за сънародниците ни, зрителите в "Арена Ботевград" станаха свидетели на невероятно разиграване с много атаки и страхотна защита от страна на двата отбора, но в крайна сметка Гавин Шмит завърши разиграването с атака от втора линия, покрай блока на Тошко Алексиев и Теодор Тодоров. Атака в аут при на Владо Николов позволи на Канада да дръпне с 13:10, но страхотна защита на българите помогна на момчетата на Пламен Константинов да намалят до 13:14. Втората техническа пауза дойде отново при аванс на гостите, но този път при 13:16, след като Гавин Шмит реализира директна точка от сервис. Първото прекъсване в гейма бе взето от Константинов, след като преднината на канадците стана четири точки при 18:14. Домакините на два пъти успяха да намалят пасива си до три точки, при 18:21 и 19:22, но в крайна сметка загубиха първата част с 21:25.

4142217

Вторият гейм започна с единична блокада Джъстин Дъф срещу Теодор Тодорв. Последваха силни минути за лъвовете и те поведоха с 4:2, след като Теодор Салпаров извади две страхотни защити, а Тодор Алексиев завърши успешно последвалите атаки. Последваха няколко досадни грешки в нашата половина от игрището и това позволи на противниците ни да вземат първата техническа почивка при резултат 8:7. 

Първият брейкпойнт след почивката бе на сметката на България, след като Владо Николов изпълни хубав сервис, след това извади атака на Гавин Шмит и сам завърши точката с успешна атака за 12:10. Няколко минути по-късно звездата на Канада върна равенството в срещата с нова атака по пръстите на блокадата от втора линия. Все пак втората пауза в гейма дойде при 16:14 за родните волейболисти след две успешни атаки на Ники Пенчев. При 19:17 дойде и най-спорната ситуация в мача, след като Ланквелт опита да пусне лоша топка, но тя излезе в аут. Вместо това, главният съдия от Бразилия отсъди блокаут и си навлече гнева на публиката и националния селекционер Пламен Константинов. Националите ни си извоюваха комфортна преднина от три точки при 22:19, но с няколко несигурни отигравания резултатът бе изравнен. До края на гейма по-силната игра на Канада даде резултат и те стигнаха до успех с 25:23 след мощна атака на Шмит.

4142219

Третата част започна с три поредни точки за гостите, преди Владо Николов да спре серията с интелигентно отиграване. Постепенно и сервисът на сънародниците ни заработи, като с две серии, съответно на Владо Николов и Тодор Алексиев обърнахме резултата до 7:5. Появилият се като резерва Виктор Йосифов направи страхотна блокада, за да вземем почивката при 8:5. След 10-тата точка, на терена за България се появи Любомир Агонцев, който замени Георги Братоев. Българите запазиха преднината си и до втората почивка, като я взеха при 16:13. Както стана и във втория гейм, "лъвовете" поведоха с три точки в края на гейма - 20:17 - но този път не позволиха да бъдат обърнати и спечелиха гейма с 25:23 след силна атака на Владо Николов.

Първата техническа пауза в четвъртия гейм дойде при 8:4 за родните национали, след като те направиха два страхотни блока срещу Шмит, а нападателите ни завършиха успешно всички топки, които разпределителят Агонцев изпрати към тях.

Прекрасната игра на блокада в българския тим продължи и до второто техническо прекъсване трикольорите можеха да се похвалят с половина дозина спирания на атаките на противника и заслужено водеха на почивката с 16:7. Окрилени от прекрасните си изяви, възпитаниците на Пламен Константинов продължиха с наказателната си акция и преднината им набъбваше постоянно - 19:10 след успешна атака на Ники Пенчев. До края на тази част българите нямаха никакъв проблем и докараха нещата до тайбрек, след като затвориха четвъртата част с категоричното 25:14 след нова блокада на Викор Йосифов.

Решаващият пети гейм започна по най-добрия начин за сънародниците ни, които с нови блокади и мощни атаки поведоха с 4:0. Първата точка за канадците дойде при 6:1, а смяната на игрищата стана при 8:3, след като Ники Пенчев завърши успешно атака от зона четири. При 9:3 Глен Хог започна да се притеснява за изхода на срещата и взе почивка. Неговите възпитаници успяха да намалят пасива си до 11:7, но това не разконцетрира играчите на Пламен Константинов и след поредната мощна атака на Владо Николов, мачът завърши след 15:8.

В нашата група са още отборите на Куба и Аржентина, като лидер е именно тимът на Канада, който има три успеха от три мача. Родните волейболисти са изиграли една среща, която бе загубена.

Пламен Константинов заложи на: Владимир Николов (капитан), Георги Братоев, Тодор Алексиев, Николай Пенчев, Николай Николов, Теодор Тодоров, Теодор Салпаров - либеро.

Глен Хог започна със същия състав, с който започна и вчерашната среща - Тейлър Сандърс, Гавин Шмит, Туунте ван Ланквелт, Джон Перин, Джъстин Дъф, Греъм Виграс, Блейър Бан - либеро.