Националите започнаха със загуба участието си в Световна лига

галерия:

снимка: http://worldleague.2015.fivb.com/

Националният отбор по волейбол на България загуби първата си среща от Група С на втората дивизия на Световната лига, след като бе надигран с 1:3 (20:25, 19:25, 25:22, 21:25) от гостуващия тим на Канада. Двубоят в "Арена Ботевград" започна лошо за момчетата на Пламен Константинов, които изгубиха първите два гейма. След това играта на лъвовете потръгна и те успяха да намалят резултата до 2:1 гейма, но в четвъртата част отново бяха надиграни от "кленовите листа". 

Вторият мач между двата тима е утре, отново в Ботевград и е с начален час 20:30.

Срещата започна с няколко грешки на българите и първата техническа пауза очаквано дойде при 8:6 за гостите. Добрата игра на канадците продължи и те успяха да се откъснат с четири точки при 12:8, което принуди Пламен Константинов да вземе прекъсване. Сякаш думите на треньора мотивираха момчетата, които се възполваха от добрия сервис на Теодор Тодоров и намалиха преднината само до 13:12.

Второто техническо прекъсване дойде при 16:13 след успешна игра в центъра. Българите от своя страна трудно успяваха да преодолеят страхотно групирания блок на съперника и Николай Пенчев и Тодор Скирмов попаднаха в капана на канадците. Веднага след паузата и Николай Николов бе уловен на блок, което принуди Константинов да вземе и втората си почивка.

След поредното прекъсване на играта доброто представяне на "кленовите листа" продължи, а разпределителят им Тейлър Сандърс разпределяше равномерно играта и често оставяше съотборниците си на единичен блок. Постепенно резултатът набъбна до 22:16, след като и Николай Пенчев бе хванат на блокада. До края на гейма Валентин Братоев се появи за изпълнение на сервис, но след грешката му резултатът стана 24:19, а след това канадците логично затвориха гейма след 25:20.

Вторият гейм започна още по-лошо от първия - 3:0 за гостите, преди Пенчев да успее да завърши атака от зона четири, за да спре серията на противниците ни. Българите успяха да намалят до 4:5 преди Скримов да бъде хванат на блокада, а след това Гавин Шмит направи и два аса, за да се стигне до 8:4. Нов бомбен сервис на Шмит попречи на нашите да организират атака, но точно това направиха "кленовите листа", което накара Константинов да вземе почивка. 

Дебютантът в националния отбор Любомир Агонцев водеше добре атаката и с няколко комбинации с Николай Николов и Владимир Николов, успяхме да намалим до 9:6, но след това последваха нови три точки за 12:6. Разликата от шест точки се запази до 14:8, когато треньорът ни взе второ прекъсване. Нямаше промяна след паузата и двата обтора си направиха по две точки преди да се стигне до второто техническо прекъсване - 16:10. Преднината на гостите набъбна до 21:13 и без проблем геймът бе затворен при 25:19.

4142166

В началото на третия гейм треньорът на националите направи две промени, като на терена се появиха Тодор алексиев и Георги Братоев, които замениха Тодор Скримов и Любомир Агонцев и това веднага даде резултат, като за пръв път националите ни излезнаха напред в резултата, след две добри атаки на Теодор Тодоров и Тодор Алексиев. Разликата се запази до 5:3, след което силна атака и ас на Шмит доведоха нещата до 5:5. Първата техническа пауза дойде при 8:7 за Канада след грешка от начален удар на Георги Братоев. Равностойната игра се задържа до второто техническо прекъсване, което дойде при резултат 16:15 за сънародниците ни. Разликата от точка предимство за България се запази до 20:20, когато Константинов взе тайм аут преди Шмит да изпълни сервис. В края на гейма състезателите на Пламен Константинов успяха да поведат с 23:21, след като Георги Братоев извади топка на Шмит, а Пенчев завърши атаката високо по пръстите на блокадата. Българите стигнаха до геймбол при 24:22 и бе моментално реализиран след невероятна двойна блокада на Тодор Алексиев и Теодор Тодоров срещу диагонала на Канада.

Четвъртата част започна със стрхотна блокада на Владимир Николов и атака на диагонала ни, но гостите се върнаха в резултата при 3:3. Надлъгването между двата отбора продължи, като играта се движеше точка за точка и първата техническа пауза дойде при 8:7 в полза на Канада. "Кленовите листа" първи успяха да се откъснат в резултата при 11:9 след страхотна атака от втора линия на Шмит. Последваха обаче две брилянтни атаки на Владо Николов и Тодор Алексиев и резултатът отново бе равен - 11:11. Надлъгването между двата тима продължи до втората техническа пауза, която отново дойде при минимален аванс за гостите. Българите успяха да направят две поредни точки, което накара треньорът на Канада Глен Хог да вземе почивка, но веднага след това Шмит направи директна точка от сервис и бе време за тайм аут от Константинов. Нов ас на диагонала на гостите доведе до 20:18 и смяна в състава ни. На игрището се появи Тодор Скримов на мястото на Тодор Алексиев, но при последвала атака Ники Николов бе уловен на блок и се стигна до 21:18. До края сънародниците ни не успяха да се върнат в мача и загубиха срещата след 25:21.

За канадците това бе трета поредна победа от три мача

Състав на България: Владимир Николов, Любомир Агонцев, Тодор Скримов, Николай Пенчев, Николай Николов, Теодор Тодоров, Теодор Салпаров - либеро.