Николай Николов: Знаем, че сме отбор от висока класа

снимка: cev.lu

Центърът на мъжкия национален отбор Николай Николов си пожела домакинството на Евроволей 2015 да помогне на тима ни да постигне възможно най-предно класиране.

"Първо трябва да направим трансформацията от почивка към работен режим, най-просто казано. Имахме един месец, в който бяхме свободни. Такава почивка не сме получавали от доста години. Сега дойде моментът, в който трябва да си свършим работата, да започнем отново. А относно групата на Европейското, тя е напълно преодолима. Знаем, че сме отбор от висока класа, така че съперниците ни не могат толкова да ни уплашат", заяви Николов пред медиите на откритата тренировка на тима в столичната зала "Христо Ботев".

"Лъвовете" се подготвят усилено за предстоящото Европейско първенство, на което сме домакини заедно с Италия от 9 до 18 октомври. "Ако си свършим нашата работа както трябва, би трябвало да се получи това, което искаме. За едни влизането във форма ще бъде по-трудно, за други - по-лесно. Отделно ръководството работи с всеки един състезател", продължи състезателят. Нашите момчета за в Група А на шампионата на Стария континент заедно с Германия, Чехия и Холандия.

"Ясно е, че целта е да влезем в Топ 4, понеже ваши колеги ме питаха след Баку точно за тези цели. За мен също, без някой друг да ни ги поставя, е ясно, че самият народ иска от нас да го направим това нещо, защото в последните 2-3 години винаги сме били в четворката и знаем, че трябва да го направим. Много ще бъде трудно, няма смисъл да се заблуждаваме. Виждаме колко добре са подготвени всички отбори и какви изравнени сили имат. Видяхме как една Франция, която играе във втора дивизия на Световната лига, отиде и спечели първата. Така, че ще бъде много трудно. Въобще няма смисъл да си говорим каквото и да е било друго. Нашата работа в този месец и половина - два, да си свършим работата по най-добрия начин, за да сме максимално подготвени", каза още националът, който през следващия сезон отново ще играе в първенството на Иран.

"Прекалено е рано да кажем какво да очакваме от първия мач с Германия. Не обичам и да давам прогнози. Със сигурност ще дадем най-доброто на каквото сме способни към момента в този мач", отговори Николов на въпрос свързан с първия съперник на България на Европейското първенство Германия.

"Не съм ходил на Белмекен от 10 години, че и от повече, но имам доста тежки спомени. Предполагам, че и сега ще бъде така, но това е целта. Реално погледнато там се отива, за да се свърши този тежък труд", добави центърът. Лагерът в Белмекен е част от подготовката на родните волейболисти за големия форум през октомври.

"Искрено се надявам публиката да напълни залите и апелирам цяла България и всички хора, които могат, да дойдат и да ни подкрепят, защото ще имаме нужда от тях. Казват, че стените вкъщи помагат, но понякога и затискат. Пожелавам си да се случи първото", продължи националът. Както знаете срещите от шампионата в България ще се проведат в "Арена Армеец" и варненската зала "Конгресна" в Двореца на културата и спорта. "Трикольорите" ще изиграят всичките си двубои в София. Варна пък ще приеме мачовете от Група С, в която водач е настоящият световен шампион Полша.

"Реално погледаното не съм обмислял промените в Световната лига, защото видяхме, че една сила като Русия изпадна. И за да не се получи големия срам Русия да отиде да играе във втора дивизия, се направиха веднага промените, за да може тя да остане, което донякъде е благоприятно и за нас. Но за мен това не е начинът, но нищо не можем да направим. Можем единствено да се радваме, че се връщаме пак при големите отбори", завърши Николов.