Непобедим Тренто се качи за трети път на върха на света!

снимка: fivb.org

Изпъстреният от българско присъствие Трентино Диатек (Тренто) се изкачи за трети път на световния връх, след като воденият от Радостин Стойчев състав защити успешно титлата си на Световното клубно първенство по волейбол в катарската столица Доха.

 

Вдъхновен от родния национал Матей Казийски, Тренто се наложи с 3:1 (29:31, 25:16, 25:11, 25:16) над полския Ястржебски (Вигел) във финала на надпреварата. Така Тренто печели за трети път златните медали в турнира, след триумфите си на планетарния шампионат през 2009 и 2010.

 

Най-резултатен за победителите бе Ян Щокър с актив от 21 точки, докато Матей Казийски също блесна с 20. За сребърните медалисти от Вигел най-ефективен на полето бе Михал Ласко с 19 точки.

 

Решаващият сблъсък за титлата започна равностойно, като Тренто имаше крехка преднина от 8:6 при първото техническо прекъсване. Последва равенство за 11:11, като до първи по-сериозен превес в двубоя се стигна при 15:12 в полза на поляците. Казийски и компания все пак не позволиха по-драстично изоставане в резултата и намалиха за 14:15.

 

 

До края на гейма двата тима продължиха да вървят ръка за ръка по отношение на резултата, което и доведе до крайно продължителна и оспорвана първа част. Едва при 30:29 за Вигел се стигна до развръзка, след като Михал Кубиак завърши успешно една топка в полето на Тренто и осигури аванс от 1:0 на своя тим.

 

В пълен контраст със случилото се в първата част, последваха два унищожителни гейма от страна на световния шампион. Особено трагично бе положението на поляците в третата част, когато Вигел завърши с унизителните едва 11 точки в актива си. Още в средата на втория гейм пък вече бе ясно, че Тренто няма да позволи изоставане от 0:2, след като воденият от Радо Стойчев отбор дръпна с недостижимото 18:10. До края на частта до изненади не се стигна, а Тренто напълно по план затвори гейма при 25:16, възстановявайки и равенството.

 

Пълен крах отбеляза тимът на Вигел в третия гейм. Неговият развой не изглеждаше чак дотам апокалиптичен при 8:10, но при 10:21 картинката на игралното поле вече бе съвем различна. До края на частта Вигел успя да запише още само точка на сметката си, а 25:11 означаваше и 2:1 за италианците, които се доближиха на само гейм до третата си световна титла.

 

Последният четвърти гейм почти по нищо не се различаваше от предходните два, а състезателите на Вигел отново нямаха отговор на доминацията на Казийски, Хуантоарена и Щокър. Поляците отново задържаха интригата до 10:7, но в следващите разигравания Тренто започна да се откъсва в резултата. Авансът на италианците нарасна до 12:7, а в последствие и до 16:9. При 20:13 Радостин Стойчев направи някои промени в своя състав, а при 24:16 българският ас Матей Казийски заби за последен и финален път топката в полето на Вигел, коронясвайки Тренто със световната корона.