Русия стъпи на световния връх при младежите за осми път

галерия:

снимка: fivb.org

Младежкият национален отбор на Русия спечели за осми път в историята световната титла. В решителния сблъсък на финалите в Бразилия възпитаниците на Сергей Шляпников се наложиха с драматичното 3:2 (25:19, 23:25, 21:25, 25:18, 15:12) над лидера в световната ранглиста при младежите Аржентина.

 

Вдъхновени от категоричния успех на полуфинала срещу Сърбия, когато постигнаха 32 точки от блокада, руснаците започнаха с високо темпо първия гейм и докато съперникът им се вземе в ръце те вече водеха с 16:9. С подобен аванс първият гейм им бе вързан в кърпа, но все пак в края Аржентина съумя да понамали изоставането си.

 

Във втората част Русия отново тръгна мощно и поведе с 8:4, Гаучосите обаче вече бяха в ритъма на мача и при 17:14 в полза на Сборная осем поредни точки за южноамериканците им дадоха увереност, че ще спечелят гейма макар момчетата на Шляпников да намалиха до 22:23.

 

Изгубеният гейм стресна младежите на Русия и Аржентина взе контрола над случващото се на полето. Гаучосите отвориха преднина от четири точки при 13:9 и я поддържаха до самия край на частта.

 

Под заплахата просто да сложат оръжие пред съперника си в сблъсъка за златните медали, руснаците реагираха като ужилени и поведоха с размазващото 9:1, което до голяма степен гарантираше зрелището на тайбрек. Аржентина все пак намери сили да реагира и намали до 13:8, но каузата в този гейм вече беше изгубена.

 

В решителната пета част Аржентина поведе с 6:4, но две блокади на Игор Филипов срещу Мартин Рамос помогнаха Сборная да обърне до 9:8. Тук някъде Гаучосите се пречупиха и макар да не се стигна до голяма разлика за Русия, те просто не вярваха, че ще могат изпреварят точковия актив на европейския шампион.

 

Най-резултатен в двубоя бе диагоналът на Русия Андрей Колесни, който реализира 18 точки. Съотборникът му Леонид Шхадилов пък бе определен за най-полезен играч на финала.