Аржентина взе нужната победа и ще играе на финалния турнир във Варна

галерия:

снимка: fivb.org

Националният отбор на България по волейбол претърпя четвърта загуба в група С на втората дивизия на Световна лига, след като отстъпи в зала "Конгресна" на Аржентина с 1:3 (19:25, 26:24, 17:25, 18:25), а в днешния двубой Пламен Константинов даде възможност на всички свои играчи да влезат на игрището.

И в този мач "лъвовете" дадоха жертви, като по-тежко е положението на Теодор Тодоров, който бе ударен неволно с лакът в лицето от Любомир Агонцев и бе откаран с линейка в болница. Николай Пенчев пък напусна игрището с болки в коляното, а Андрей Жеков бе заменен, след като получи травма в бедрото.

На предстоящия финален турнир във Варна България ще играе с Белгия, а Франция ще срещне Аржентина, който с победата днес вече има седем победи и зае втората позиция.

Най-резултатен в мача бе Факундо Конте, който реализира 19 точки (2 блокади, 4 аса). Себастиан Соле добави 14 (1 блокада). За България Владимир Николов направи 11.

4144470

Срещата започна идеално за отбора на България, който поведе с 2:0 след атака през центъра на Теодор Тодоров и тройна блокада на Владимир Николов, Теодор Тодоров и Станислав Петков. Резултатът набъбна до 5:2 след страхотен сервис на капитана Николов и топката попадна в нашето поле, където Петков с технично пускане матира защитата на Аржентина. Първата техническа пауза дойде при 8:4 за "лъвовете" след ас на Светослав Гоцев. Няколко грешки в българоското поле и успешни атаки на Хосе Гонзалес и Факундо Конте намалиха аванса ни до една точка при 10:9 и това накара Пламен Константинов да вземе първи таймаут.

Постепенно играта се "обърна" и до втората техническа пауза момчетата на Хулио Веласко излезнаха напред в резултата при 16:12 след атака в аут на Станислав Петков. Гостите задържаха преднината си до края на гейма с успешни атаки най-често на Гонзалес, а също и с помощта на българските грешки и затвориха частта след 25:19.

4144473

Вторият гейм започна по-добре за Аржентина, които поведоха с 3:0, а за тези три точки в нашия тим имаше две смени. Андрей Жеков усети болка в бедрото и моментално бе заменен от Агонцев, а още на следващта точка разпределителят ни удари с лакът без да иска Теодор Тодоров в лицето и центърът бе сменен от Виктор Йосифов. Българите обаче бързо обърнаха резултата и изравниха още до 4:4, а на първата техническа пауза отстъпваха с минималното 8:7. Проблемите за родните национали продължиха, след като на почивката Ники Пенчев получи помощ от физиотерапевта Петър Атанасов, след като усети болка в лявото коляно. Не след дълго играчът на Асеко Ресовия напусна игрището, а на негово място се появи Тодор Алексиев.

До втората техническа пауза Аржентина успя да увеличи преднината си с една точка и поведе с 16:14 след успешна атака през центъра. Добрата игра на възпитаниците на Хулио Веласко се запази до 22:18,  когато с три хубави сервиса на Виктор Йосифов България се доближи само на точка от днешния си противник и това накара аржентинския треньор да вземе таймаут. Неразбирателство в полето на гостите позволи изравняване при 22:22, но блок срещу Петков върна аванса им от една точка. Спорен момент в следващата точка доведе до леко забавяне - атака на Владо Николов излезе блокаут, като се наложи консултация със страничните съдии, за да се реши спора, а Факундо Конте получи жълт картон за реплики срещу главния съдия. Нова успешна атака на капитана ни доведе до геймбол при 24:23, който бе спасен. Вторият геймбол дойде след грешка от сервис на Конте, а след това блокада срещу Филарди донесе вторият гейм в полза на България.

4144466

Добра серия от начални удари на Конте направи резултата 5:1 в началото на третата част и Пламен Константинов посегна към първия си таймаут. До първата техническа пауза гостите задържаха аванса си и се оттеглиха за минута отдих при 5:8.

До втората техническа пауза двата тима си размениха по осем точки и след успешна атака на Гонзасел от втора линия аржентинците отново бяха напред в резултата при 16:13. Пламен Константинов взе почивка при резултат 18:14, след като Владо Николов престъпи линията при атаката си от втора линия и точката "отиде" на сметката на Аржентина. Добра серия на Николас Уриарте от начален удар увеличи актива на тима му до 20:14, а до края на частта те нямаха проблем да спечелят гейма и поведоха с 2:1 след 25:17.

4144471

Четвъртият гейм започна силно за аржентинците, които поведоха с 3:1 след добра серия на Конте от начален удар. Първата техническа пауза дойде при 8:4 след успешна атака на Гонзалес от зона едно. Веднага след като нападна обаче, диагоналът на гостите стъпи на криво и получи травма в глезена и напусна игрището с помощта на съотборниците си. Нивото на играта на България постепенно спадна и това си пролича в резултата - Аржентина поведе с 11:6 и това накара националният ни селекционер да вземе първи таймаут.

Втората техническа пауза отново бе записана на сметката на Аржентина, които водиха с 16:9 и не позволяваха на домакините да стопят разликата, която бе натрупана в началото на гейма. "Лъвовете" намалиха изоставането си до 15:19 и Хулио Веласко също използва първото си право на почивка, за да успокои играчите си. След 20-та точка обаче, гостите дадоха всичко от себе си и заслужено спечелиха мача след 25:18, а с това си осигуриха и място за финалния турнир в края на другата седмица, който ще е отново в зала "Конгресна" във Варна.

4144480

Вчера възпитаниците на Пламен Константинов надвиха опонента си с 3:0, като имаха затруднения само в първата част. Българите обаче нямаха късмет и двама от титулярната шестица получи травма. По-сериозна е ситуацията с Тодор Скримов, който има разкъсване на прасеца и ще пропусне днешния мач, както и финалите на втората дивизия, които са следващата седмица отново във Варна. По-леко е положението с разпределителя Андрей Жеков, който получи травма в палеца на ръката си и днес най-вероятно ще получи почивка.

Днешната среща е по-важна за гостите, които се нуждаят само и единствено от победа, за да се класират в следващата фаза. Българите вече си подсигуриха участие, тъй като са домакини, а освен това и си осигуриха първото място в група С.

Пламен Константинов започна срещата с Андрей Жеков, Владимир Николов, Николай Пенчев, Станислав Петков, Станислав Гоцев, Теодор Тодоров и Теодор Салпаров - либеро.

Легендата на волейбола Хулио Веласко заложи на Лучано де Джеко, Хавиер Филарди, Факундо Конте, Хосе Луис Гонзалес, Себастиан Соле, Максимилиано Гауна, Себастиан Клозер - либеро.