Българската машина прегази Аржентина и спечели своята група!

галерия:

снимка: fivb.org

Националният отбор на България по волейбол постигна своята осма победа в група С на втората дивизия на Световна лига, след като тази вечер, пред около 5 000 зрители в зала "Конгресна" във Варна надигра чисто с 3:0 (27:25, 25:20, 25:22) тимът на Аржентина и по този начин си усигури първото място в своята група. Момчетата на Пламен Константинов имаха проблеми само в първия гейм, когато имаха огромен брой сбъркани сервиси, но постепенно "лъвовете" изчистиха тези свои грешки и довършиха противника си в останали геймове.

Най-резултатни за "лъвовете" бяха Владимир Николов и Тодор Алексиев, които забиха по 15 точки за успеха, а Тодор Скримов добави 9. Най-полезен за Аржентина бе Себастиан Соле с 10 точки.

В началото на втория гейм Тодор Скримов получи травма в прасеца и напусна залата, като състоятнието му все още е неясно. На негово място обаче се включи Тодор Алексиев, който изигра един от най-силните си мачове от началото на лятото и помогна до голяма степен за победата. 

4144418

България започна с мощна атака през центъра на Теодор Тодоров и грешка на Николай Пенчев за 1:1. Втора мощна атака на Еър Теди доведоха нещата до 2:1, но Факундо Конте отново изравни след успешна атака от зона шест. Равенството се запази до 7:7, а първата техническа пауза дойде за Аржентина след успешна атака през центъра. След красиви и оспорвани разигравания, нито един от двата тима не успя да се откъсне напред в резултата и до втората техническа пауза резултатът се запази почти равен - 15:16 за гостите. Равностойната игра се запази и след 20-та точка, като това, което не позволяваше на "лъвовете" да вземат аванс от няколко точки бяха многото загубени сервиси. При 23:23 Хосе Луис Гонзалес изпълни хубав сервис, след който съотборниците му органзираха контраатака и поведоха с 24:23. След това обаче Гонзалес сбърка началният удар, а след успешно пускане на, влезлия като резерва, Тодор Алексиев българите излезнаха напред при 25:24. Все пак "трикольорите" показаха по-добра концентрация, запазиха аванса си от една точка и при 26:25 Тодор Скримов изстреля "бомба" от сервис в полето на гостите, които не успяха да организират добра топка и в крайна сметка с технична атака от зона едно капитанът Владимир Николов завърши атаката ни и сънародниците ни поведоха в резултата с 1:0.

4144419

Равностойната игра продължи и през втората част, но този път първата техническа пауза бе за отбора на България. Момчетата на Пламен Константинов отиграваха всяка вдигната топка, направиха и ас чрез Тодор Скримов, блокада от страна на Андрей Жеков, Теодор Тодоров и Ники Пенчев, но в крайна сметка водиха само с една точка отново заради многото загубени начални удари. Играта на българите се подобри, те поведоха с 10:8, но в този момент се контузи Тодор Скримов, който с помощта на физиотерапевта Петър Атанасов напусна залата. На мястото на посрещача се появи Тодор Алексиев. Вторият капитан на "трикольорите" се включи чудесно и още в следващата атака завърши точката с атака по диагонала за 12:10. Стабилната игра на сънародниците ни даде резултат и те се оттеглиха за втората техническа почивка с актив от три точки след мощна атака на Алексиев от зона четири. Постепенно играта тръгна по начина, по който Пламен Константинов и помощниците му искаха и България поведе с 20:14. След 20-та точка за "лъвовете", те позволиха противникът им да направи две точки и да намали до 21:17, което накара щабът ни да вземе почивка. След този таймаут нещата се върнаха на мястото си, "българската машина" отново се засили и с ас на Мирослав Градинаров за 24:18 и атака през центъра на Теодор Тодоров сложиха точка на спора при 25:20.

4144422

Третият гейм започна по-добре за гостите, които съумяха да се възползват от грешките на българите и да поведат с 3:1, но при 4:4 нещата си дойдоха на мястото след атаки на Владо Николов и Тодор Алексиев. Все пак момчетата на Хулио Веласко отново успяха да дръпнат с две точки и "взеха" първата техническа пауза с 6:8. Отново Тодор Алексиев бе под светлината на прожекторите, след като помогна на съотборниците си отново да изравнят при 11:11 с атака по блокадата. Виктор Йосифов, подпомогнат отново от Алексиев, спря атака през центъра на Аржентина, за да може България да излезе напред в резултата, а нова атака на посрещачът ни от зона четири увеличи преднината ни до 14:12. Атака в аут на Николас Уриарте бе "върха на сладоледа" и Хулио Веласко не издържа и взе таймаут. Съперниците ни се върнаха в резултата при 15:14, но сервис в мрежата на Факундо Конте поднесоха на България втората техническа пауза при 16:14. Начален удар в мрежата от Владо Николов и блокада срещу Алексиев сведоха нещата до равенство при 16:16. Контра и блокада на Алексиев за 22:19 само доказаха тезата, че посрещачът се намира в брилянтна форма през това лято. До края на гейма българите не изпуснаха аванса си и затвориха гейма и мача с 25:22 след успешна атака на Виктор Йосифов през центъра.

4144420

Към този момент "лъвовете" са на първа позиция в класирането със седем победи от 10 мача, а възпитаниците на Хулио Веласко са трети с актив от шест победи и четири поражения. 

За да се класира във следващата фаза, тимът на Аржентина има нужда от една победа, с която ще задмине Канада в класирането и ще се класира заедно с България за финалния турнир, на който именно морската ни столица е домакин следващта седмица. На 10 и 11 юли отново в зала "Конгресна" ще се срещнат четирите най-добри отбори от втората дивизия, които със срещи по между си ще определят кой ще се класира за финалите на Световна лига, които тази година са в Рио де Жанейро, Бразилия.

За България в тима се завръщат Тодор Алексиев, Светослав Гоцев и Николай Николов, които до този момент се състезаваха на първите Европейски Олимпийски игри, където завоюваха сребърните медали. За Аржентина пък в състава се завръща капитанът Хавиер Филарди.

Пламен Константинов заложи на Андрей Жеков, Владимир Николов, Тодор Скримов, Николай Пенчев, Виктор Йосифов, Теодор Тодоров и Владислав Иванов - либеро.

Хулио Веласко пък избра Лучано де Джеко, Хавиер Филарди, Факундо Конте, Хосе Луис Гонзалес, Себастиан Соле, Пабло Крер, Себастиан Клозер - либеро.