България – Канада за първи път в Световна лига по волейбол

снимка: fivb.org

Българският национален отбор по волейбол за първи път в историята си ще се изправи срещу Канада в най-комерсиалния турнир Световна лига. „Арена Ботевград“ ще приеме първия домакински двубой на „лъвовете“ от тазгодишното изцяло обновено издание на надпреварата.

Sporta.bg ви запозна с новия формат на Световната лига – припомнете си всичко най-важно за него НА ТОЗИ ЛИНК.

В исторически план България и Канада са се срещали три пъти на световни първенства – през 1978 „лъвовете“ печелят с 3:1, през 1998 – с 3:0, но последният дуел бе на сметката на американците – 3:2 през 2014 година, в която нашият отбор записа изключително слабо представяне.

България участва за 18-ти път в Световната лига и в цели 11 от предишните си турнири е успявала да се класира в топ 6, въпреки че все още няма спечелен трофей. „Лъвовете“ се представиха трагично миналата година в Световна лига и в момента са в негативна серия от загуби – само един от последните 15 мача е бил спечелен от отбора на Пламен Константинов – 3:2 над САЩ през 2014.

В момента „лъвовете“ са в поредица от шест загуби пред собствена публика, което е антирекорд, защото преди миналата година никога не бяха записвали повече от три последователни поражения.

Канада вече започна кампанията си в Световна лига 2015 с две победи над Куба с по 3:0 и за първи път от 2013 година могат да спечелят трети двубой поред (тогава поредните успехи бяха седем).