Цецо Соколов: И като играч, и сега, Пламен си е лидер

галерия:

снимка: fivb.org

Диагоналът на българския национален отбор Цветан Соколов даде интервю за полския специализиран сайт siatka.org („мрежа“), в което говори за очакванията си от Световното първенство по волейбол и за това какъв тип треньор е Пламен Константинов.

Днес България победи изключително трудно с 3:2 аутсайдера Египет, а Соколов взе участие само като смяна за подсилване на блокадата в самия край на четвъртия гейм, точно преди африканският шампион да вкара мача в тайбрек.

„Всички мачове са трудни, не говорим само за този с Русия. За него специално ще мислим едва когато ни предстои (интервюто е записано след успеха с 3:0 над Китай) и не по-рано. Единствената ни цел на това първенство е да играем по-добре всеки следващ мач, не искам да говоря за амбиции и медали.

Няма смисъл да обсъждаме очакванията ни за турнира, ще видим как ще се развият срещите. Знаем, че правим много грешки и се стараем да ги изчистваме – не всяка грешка е повод за притеснение, защото тези от сервис, например, идват заради прекомерен риск при изпълнението, който е нужен срещу отбори като Китай, Канада и Египет. Такива отбори трябва да ги притесняваш с началния удар, за да можеш да ги победиш.

Пламен Константинов и като играч си беше лидер на отбора. Аз лично не съм играл с него, но съм тренирал с него преди квалификациите за Европейското първенство по волейбол през 2009-та, а иначе през 2008-ма не попаднах в основния състав.

Човек не може да се промени според поста, който заема. Пламен си е същият – мъдър, аналитичен, може да внесе спокойствие винаги, може да ни освободи от напрежението и има решения за критични ситуации по време на мач. Предава ни всичките си умения“, заяви Соколов.