АП отписа шансовете на България за добро представяне на Олимпиадата

снимка: fivb.org

Американската информационна агенция "Асосиейтед прес" отписа почти всички шансове на България за добро представяне на Летните олимпийски игри в Лондон. Според журналистите от АП, българските състезатели могат да стигнат най-много до три медала в спортовете, обявени като приоритетни.

 

В последните години в България най-много се нашумя около волейбола, но най-вече заради сериозните успехи у дома и зад граница на състезатели като Матей Казийски. Американците обаче са убедени, че българският национален отбор няма никакви шансове на Олимпиадата, най-вече с отсъствието на част от звездите си и проблеми, които възникнаха в организацията.

 

Именно заради това българите не попадат в сметките за разпределение на медали, а Бразилия е предварително сочен за шампион. От АП прогнозират, че среброто ще остане за Русия, а бронзът ще бъде спечелен от САЩ.

 

"Веднага след спечелването на квотата, треньорът и звездата на отбора се отказаха в знак на протест срещу ръководството на местната федерация. Радостин Стойчев и Матей Казийски поискаха оставката на президента Данчо Лазаров, но той отказа да се оттегли. България беше замесена в инцидент и в Пекин 2008, когато капитанът Пламен Константинов даде положителна допинг проба и се прибра в родината си, заради което пропусна три мача", пише АП.

 

Превюто на АП продължава с борба. Именно този спорт донесе най-много медали за България от олимпийски игри, а и в този момент от него се очакват чудеса. Според американците обаче, българските борци могат да спечелят само три медала. Станка Златева е предварително сочена за шампион в категория до 72 килограма при жените, Радослав Великов е предвиден за сребърен медалист в категория до 55 килограма в свободния стил, а Иво Ангелов - за носител на бронз в категория до 60 килограма в класическия стил.

 

Любопитен факт е, че американците не слагат в сметките си световния шампион Елис Гури. Според АП, за сметка на Гури, медали ще вземат египтянинът Мохамед Абделфатах и шведът Джими Лидберг, които бяха преодолени от българина съответно на полуфинал и финал на Световното първенство в Истанбул през миналата година.