Волей шампионките от Марица бяха стъпкани на Ботуша (ВИДЕО)

Марица Пловдив не успя да вземе повече от един гейм като гост на Унет Ямамай Бусто Арсизио и загуби от италианския тим с 1:3 (13:25, 25:23, 15:25, 16:25) в първи шестнадесетинафинален мач от втория по сила европейски клубен турнир Ц за Купата на ЦЕВ, игран пред над 1000 зрители в зала Палаямамай, между които и пристигналата от Люксембург със семейството си специално за мача легенда на Жълто-сините Антония Костадинова-Кривова, както и националният селекционер на девойките Димо Тонев.

Марица влезе в мача плахо и Ямамай се възползва, за да дръпне с 8:2 на първото техническо прекъсване. Постепенно гостенките изравниха играта, но това им бе достатъчно само колкото да запазят тази разлика до второто техническо прекъсване. След това стопиха още две точки от изоставането си, но силите им стигнаха дотук. Без да блестят с кой знае колко качествен волейбол, домакините взеха максимума от сериозното си ръстово предимство, както и от петте аса, които Жълто-сините им позволиха, за да спечелят гейма с убедителното 25:13. По съвсем различен начин изглеждаха пловдивчанки на терена през втория гейм, доста по-концентрирани в играта, както в защита, така и в нападение. За първи път в гейма разликата в резултата надвиши една точка на второто техническо прекъсване, което дойде при 16:14 за Ямамай. Домакините увеличиха до 20:17, но Марица отговори с пет поредни точки и поведе с 22:20. След ас на Симона Димитрова българският тим се сдоби с три поредни геймбола.

Италианките спасиха първите два, но при третия Нася Димитрова бе безмилостна в атака и донесе гейма на своя тим при 25:23. В третата част обаче нещата се върнаха до голяма степен в руслото от първата. Диагоналът на домакините Валентина Диуф продължи да ниже точка след точка и въпреки че и българският диагонал Габриела Цветанова започна да и приглася, Ямамай наложи надмощие във всички елементи на играта, с изключение само на атаките с центровете и посрещането на либерата, и взе гейма с категоричното 25:15. В четвъртия гейм италианките продължиха да доминират на терена.

Момичетата на Иван Петков така и не намериха ефективен начин да спрат най-високата състезателка на терена Диуф. В крайна сметка блокаут на следващата най-висока волейболистка на игрището Ц доминиканката Брайелин Мартинес, сложи край на мача при 25:16. Топреализатор на мача стана Валентина Диуф с 26 точки за Унет Ямамай. При официалния си дебют за Марица централната блокировачка Нася Димитрова бе най-резултатна за отбора с 13 точки. Габи Цветанова добави 11, а Виктория Григорова Ц 10. Реваншът в зала Колодрума в Пловдив е на 25 януари от 18:30 часа. На Марица е необходима победа с 3:0 или 3:1, за да стигне до решаващ златен гейм.