Гибона за липсата на лидер и какво би било, ако имахме Матей Казийски

снимка: БТА/AP

Старши треньорът на националния ни отбор по волейбол Пламен Константинов и част от възпитаниците му се завърнаха в България късно снощи след участието си на Световното първенство по волейбол в Полша.

Гибона говори пред медиите, като за пореден път заяви, че е разочарован от отношението на играчите, обявявайки Световното за "провалено".

"Лъвовете" записаха най-срамното си в исторически план представяне на Мондиал в Полша 2014, след като завършиха на 14-то място в крайното класиране.

Разбира се не бе отбягнат въпроса са липсата на лидер, който да повее отбора във важните моменти и дали представянето ни би било различно, ако Матей Казийски бе в отбора.

"И моите впечатления са такива, че ни липсва лидерство. Липсва ни лидерство и в трудните моменти някой, наистина, трябва да поведе отбора и трябва да се проявява характер.

Аз съм го казвал и друг път. С това не може да се нагърбиш. Лидерът нито се посочва, нито се става лидер. Лидерите се раждат.

Това е една тема, която е деликатна, но аз мисля, че само стоейки като отбор, вярвайки като отбор - един отбор, без изявени лидери, може да играе добре. Трябва да има отборен дух и мисля, че това сме го виждали при други отбори. Може би е до манталитет, но на нас това ни липсва.

Темата за Матей Казийски не е спирала да бъде на дневен ред. Матей беше от поканените и преди Световното първенство, и моето лично мнение, без да ангажирам никого с това, е, че за мен Матей е изключително нужен аз не съм спирал да го повтарям. Така, че ако прецени да остави джапанките под палмата и да се върне в националния отбор, мисля, че ще придобием едно друго лице.

На въпрос има ли рецепта за успешно представяне на предстоящото Европейско първенство по волейбол, на което сме домакини, коментарът на Пламен Константинов бе следният:

"Матей безспорно е нужен, но рецептата е следната: Не трябва да има никакви травми и всички трябва да са здрави, за да сме в пълен състав, иначе се търпят сериозни, да кажем минуси в играта, които не могат да бъдат компенсирани на момента".