Треньорът на "лъвиците": Жалко за Ева Янева

Днес се проведе официалната пресконференция със старши треньорите на отборите от Група Б на Световното първенство по волейбол за жени в Италия.

Срещата с представителите на медиите се състоя в малък театър в Триест, веднага след техническата конференция, а организаторите се бяха погрижили за приятна атмосфера.

Интересен момент се получи при отговорите на треньорите на България и Бразилия, които взаимно определиха противниковия тим като фаворит в шампионата. Заигравката между Кузюткин и Зе Роберто усмихна журналистите, но и сложи началото на „волейболната битка“ между България и Бразилия.

Владимир Кузюткин: „Проведохме една наистина добра подготовка в последните три месеца, като имам предвид спечелването на някои важни турнири. За съжаление, изгубихме една от най-добрите ни волейболистки няколко дни преди началото на Световното. Става въпрос за Ева Янева, която има контузия. Относно мачовете, които ни предстоят тук: първо бих искал да поздравя своите колеги и да им пожелая успех.

Надявам се любителите на волейбола в Триест да станат свидетели на добър волейбол и да не ги разочароваме. Именно това е и нашата цел – да покажем качествен волейбол и да продължим в същия дух, който демонстрирахме в последните турнири. Смятам, че всички отбори тук са силни, но моят личен фаворит е отборът на Бразилия.“

От своя страна треньорът на Бразилия Зе Роберто пък прие думите на Кузюткин като начало на „волейболната битка“ (бел.авт. България и Бразилия играят утре своя първи мач в група Б от 21:00ч.бълг.вр.) и посочи България като свои фаворит за спечелването на титлата: „ Разбира се, че моят фаворит пък е България“, отвърна с усмивка Зе Роберто. „Групата ни в Триест е много трудна, но смятам, че сме в добра форма.За нашия тим е чест да бъде тук и очакваме с нетърпение шампионатът да започне.“

Ето какво заявиха и останалите треньори на официалната пресконференция:

Масимо Барболини, ст.треньор на Турция: „В последно време имахме малко проблеми с физическото състояние, но се надявам вече всичко да е наред и да покажем най-доброто, на което сме способни.Турнирът е много труден и искаме да играем мач за мач, без да правим по-дългосрочни планове. Всеки един двубой тук ще е важен и според мен до последно няма да се знае кой ще се класира за следващата фаза.“

Зоран Терзич, ст.треньор на Сърбия: „ Знаем, че групата ни е много тежка, но се надяваме да се представим добре. Не показахме най-доброто от себе си в Гран При, но нашата цел номер 1 беше Световното първенство. В Триест има много сърби, така че бих се радвал много, ако те дойдат да ни подкрепят в залата“.

Жан- Рене Аконо, ст.треньор на Камерун: „ Много сме щастливи, че сме тук. Ние сме малък отбор и не сме свикнали да играем в такива важни мачове. Много от моите състезателки гледат световните волейболни звезди само по телевизията, а сега ще трябва да играят срещу тях. Вярвам, че това може да се окаже добър опит за тях и по този начин да се подготвят по-добре за предстоящите Африкански игри през 2015г.и Олимпиадата в Рио през 2016г.

Арнд Лудвиг, ст.треньор на Канада: „ Играхме в Гран При и смятам, че това ни помогна да се сработим и да придобием повече опит. За нас е сбъдната мечта, че сме тук и се надявам да се представим добре. Не искам определям някой от отборите като фаворит – това е работа на журналистите“.