Полша екзекутира Бразилия и е новият крал на волейбола

снимка: БТА/AP

Домакинът Полша спря хегемонията на Бразилия и спечели първа световна титла по волейбол от 40 години насам, след като в големия финал "дружина полска" се наложи с 3:1 (18:25, 25:22, 25:23, 25:22) над действащите шампиони от "Селесао".

Така Полша спечели втората си световна титла след 1974 година насам, като поляците постигнаха и втора победа над Бразилия в течение на шампионата. Домакините вече се наложиха веднъж над южноамериканския тим и в груповата фаза на турнира.

Така Полша взе реванш от Бразилия за загубения финал през 2006 година, когато "Селесао" спечели световната титла след 3:0 над днешния си съперник в директния двубой за трофея.

Полша се превърна и в първият домакин на Световно първенство по волейбол от 1966 година насам, който успява да стигне и до трофея. Тогава това направи тимът на Чехословакия.

За Бразилия пък това е втори голям удар в последните две години, имайки предвид, че досегашният хегемон на световния волейбол загуби и финала на Олимпийските игри в Лондон през 2012.

Най-резултатен за новите световни шампиони бе Матеуш Мика с актив от 22 точки, докато Мариуш Влазли наниза още 14. Михал Винярски и Пьотр Новаковски се отчетоха съответно с 13 и 10 точки за триумфа на домакините.

Уолъс де Соуса и Рикардо Лукарели записаха по 18 точки за състава на Бразилия, но техните усилия не се оказаха достатъчни тази вечер.

Първият гейм започна равностойно и вървеше така до 9:6, когато бразилците направиха няколко добри атаки чрез Лукарели и Де Соуза и при 13:8 вече имаха солиден аванс. Прекъсване на селекционера на домакините Стефан Антига и няколко успешни атаки на Влазли върнаха някакви надежди, но все пак при 18:11 нещата бяха ясни. Предпазливите бразилци допуснаха скъсяване на дистанцията, но накрая Леандро Висото взе гейма за тях.

В началото на втория гейм поляците доминираха, като Мика реализира за 11:7, а след него Висото прати топката в мрежата за 14:9. Бразилците се активизираха и скъсиха пасива си на 16:17 след точни атаки на Резенде и Сааткамп. Но поляците натиснаха здраво сервиса за 22:20, когато Новаковски вкара, а накрая Мика взе частта с 25:22.

Третата част беше много равностойна и до 18:18 нито един от отборите не успя да се откъсне в резултата с повече от две точки. Поляците направиха 20:18, но бяха застигнати при 23:23. Но грешка на Лукарели даде частта на домакините.

Грешките на бразилците продължиха и в последния гейм и като цяло те отново бяха в заключителните минути. Мачът вървеше равностойно до 17:16 за Бразилия, след което защитаващите титлата си увеличиха и до 20:17. Но смените на Резенде в този момент не сработиха и Фелипе, както и Карбонера сгрешиха за 21:21. Ас на Винярски направи обрата пълен, а грешка в блокадата и атака на Мика осигуриха световната титла.