Исторически срамно представяне за България на Световно по волейбол

снимка: poland2014.fivb.org

България завърши на 14-то място участието си на Световното първенство по волейбол в Полша. Това е най-слабото класиране на „лъвовете“ в цялата история на най-силния турнир, където нашият тим е един от най-постоянните и най-срещани участници.

Само веднъж от 17-те проведени световни първенства в историята българският отбор не участва – през 1960-та година, като единствено през 2002-ра (преди Мондиал 2014 в Полша) не бе влизал в топ 10 на крайното класиране на турнира.

На Световното по волейбол в Аржентина преди 12 години селекцията на Асен Гълъбинов прескача първата групова фаза, но с три загуби във втората остава с актив от едва 3 точки и заема 13-то място във финалното подреждане.

Сега Пламен Константинов и компания успяха да се представят по-зле и записаха исторически срамната 14-та позиция. 5-те точки от първата групова фаза не бяха увеличени във втората, тъй като „лъвовете“ паднаха последователно от Бразилия, Германия, Куба и Финландия.

Така в крайното класиране България е 14-та със същия актив като Италия, но по-слаба геймова разлика 8:18 срещу 10:18 и по-слабо съотношение на отбелязаните точки – 0.444 срещу 0.556. Българите регистрираха пет последователни поражения – към четирите във втората фаза прибавяме и драматичното 2:3 от Русия в първи кръг, като такава трагична серия „лъвовете“ не са записвали никога в историята.

Също така вече българите са загубили 236 гейма на световни първенства и изпревариха Япония (230) за второто място в срамната класация по най-много загубени сетове, като единствено Франция с 251 се намира пред нас - „петлите“ продължиха към Финалната шестица на Мондиал 2014.

Така по всички показатели българският национален отбор записа най-слабото си представяне в историята на световните първенства, и то под ръководството на Пламен Константинов, който с капитанската лента спечели бронз през 2006-та.