България катастрофира и срещу Финландия за край на Световното по волейбол

снимка: poland2014.fivb.org

Българският национален отбор записа още едно тежко поражение за край на Световното първенство по волейбол в Полша, след като родните волейболисти бяха смачкани с 0:3 (18:25, 21:25, 18:25) от Филналдия в последен двубой от група F на шампионата.

Напрежението върху волейболистите ни, което се настани в техния лагер през последната седмица, даде отражение и срещу тоталния аутсайдер в нашата група, след като „Суоми“ буквално разби „лъвовете“.

За пореден двубой атаката на България изневери, след като отборът завърши с под 50% в атака, а Дани Милушев и Цветан Соколов записаха ужасяващ за техните възможности процент. Посрещането също не беше на ниво, а традиционно силния елемент „блокада“ отново липсваше на терена.

Финландците пък играха ентусиазирано пред близo 3000 свои сънародници, а българите така и не намериха противодействие на Сивула, който записа цели 21 точки (2 от които от блокада).

Към слабата игра можем да добавим и много слабата концентрация на българския тим, който допусна 26 грешки, подарявайки цял гейм само от грешки на своя съперник.

С това участието на България приключи на Световното, а в последния двубой най-резултатен беше Цветан Соколов с 9 точки. Пенчев завърши с 8. България финишира на 7-о място в група F с актив от едва 5 точки. Единствено Китай завършва зад родните представители.

Първи гейм

Срещата почна равностойно, като Жеков комбинираше основно с Градинаров, който записа първите две точки за България. Първият брейк беше реализиран от България, след като Милушев хитро пусна за 4:2. Именно диагоналът обаче сбърка няколко точки, коитo доведоха до обрат и минимален аванс за "Суоми" при първата техническа пауза (7:8).

След колебливо посрещане Финландия успя да дръпне с 10:7, а разликата се задържа до следващото техническо прекъсване - 13:16 за съперника. Разликата се повиши на 5 точки след неразбирателство между Жеков и Гоцев, който беше сменен от Соколов. Посрещането обаче продължи да бъде под нужното ниво и след нова грешка и контра за съперника Константинов взе таймаут при резултат 13:19.

Скримов срещу троен блок успя да спре серията на съперника, но разликата вече беше твърде голяма. Милушев отново допусна две грешки в нападение, а Градинаров не успя да се справи с посрещането и Финландия поведе с 22:14. До края "Суоми" нямаха никакъв проблем и взеха частта на 18.

Втори гейм

Втората част почна трагично за българския тим, който допусна изоставане от цели 5 точки, но все пак постепенно с добра защита родните представители съкратиха своя пасив, а силните изяви на Пенчев доведоха и до равенство при 8:8.

Последва дълга размяна точка-за-точка, като в тези минути силно играеше Цветан Соколов, който играеше като централен блокировач. Все пак обаче Финладния поведе с 14:12 след няколко неуспешни атаки на Милушев. Финалдния поведе и със 17:14, но ас на Милушев и блокада на Жеков върнаха отбора в гейма при 17:17 - таймаут за "Суоми".

Подобно на предишните мачове, в този момент настъпи нов срив в играта. Градинаров и Милушев отново не успяха да завършат атаки, докато осланяйки се на играта на своя капитан Сивула отново поведоха - 17:20. Тодор Алексиев се появи в игра за висок блок, но и това действие на Константинов не доведе до резултат и България загуби частта на 21 след нова силна забивка на Сивула - 21:25.

Трети гейм

Константинов върна Соколов да играе като диагонал, като извади Дани Милушев. И това обаче не даде резултат, след като Финландия отново почна уверено, а след ас на Ойвонен стана разликата стана 4 точки - 2:6, а след блок срещу Соколов - 3:7. През центъра Лехтонен направи 4:8 и приближи Финландия до категоричната победа.

С ас на Градинаров разликата беше намалена до 2 точки, но процентът в атака продължаваше да се движи под 50, а на два пъти забивки на Соколов бяха спасени от защитата на съперника, а Сивула продължи да забива от всяка позиция на терена - 9:13. Въпреки таймаута на Константинов Финландия поведе с 6 точки след блок срещу Градинаров - 10:16.

До края на двубоя Финалдния нямаше никакъв проблем със затварянето на мача, а победата беше подпечатана от Соколов, който сбърка пореден сервис и "Суоми" спечели на 18.