Германия унижи и изхвърли България от топ 6 на Световното първенство по волейбол

галерия:

снимка: fivb.org

Българският национален отбор по волейбол записа изключително слаб двубой тази вечер в Катовице, след като допусна категорично поражение с 1:3 (16:25, 15:25, 25:23, ) от Германия.

Родните волейболисти буквално бяха унижени в първите два гейма от двубоя, част от група F на Световното първенство по волейбол, а освен това загубата изхвърли отбора от борбата за място в топ 6.

В първите два гейма Цветан Соколов и капитанът Тодор Алексиев се редуваха да бъркат, а отборът беше изключително обезверен от изключителния сервис на Грозер (6 аса в първите 2 сета), както и на целия немски тим.

Появата на Даниел Милушев в третата част се оказа добра, след като именно той беше най-резултатен при успеха с 25:23, а ключова роля изигра и сервисът на Тодор Скримов, заменил Тодор Алексиев.

В 4-ия гейм Германия поведе с 6 точки и Цветан Соколов се върна на терена, но в ролята на централен блокировач, сменяйки на позицията Светослав Гоцев. Това помогна за намаляването  на аванса на съперника до 12:16, но в заключителните минути Германия не допусна грешка и стигна до крайната победа след 25:17.

Това беше трета поредна загуба за България на Световното първенство, което се случва за пръв път в последните повече от 20 години. Също така това беше юбилеен мач №150 за родния тим на Световни първенства, но ще бъде запомнен с изключително слабата и на моменти срамна игра във всички геймове, освен в третия.

Ключови за загубата се оказаха грешките в лагера на българския тим, който допусна цели 27 грешки срещу едва 11 на съперника. Асовете бяха 12:3 в полза на Германия, а българите записаха едва 3 блокади на своята сметка. Така липсата на Виктор Йосифов беше усетена във втори пореден мач.

Загубата пък почти сигурно слага край на надеждите ни за класиране в топ 6 на турнира. България е с едва 5 точки срещу 12 за Германия, която временно окупира 3-ото място.

Стартов състав: Алексиев, Пенчев, Гоцев, Тодоров, Соколов, Жеков, Салпаров (л)

4113039

Ключови за загубата се оказаха грешките в лагера на българския тим, който допусна цели 27 грешки срещу едва 11 на съперника. Асовете бяха 12:3 в полза на Германия, а българите записаха едва 3 блокади на своята сметка. Така липсата на Виктор Йосифов беше усетена във втори пореден мач.

Загубата пък почти сигурно слага край на надеждите ни за класиране в топ 6 на турнира. България е с едва 5 точки срещу 12 за Германия, която временно окупира 3-ото място. "Лъвовете" вече нямат шанс за 3-ото място в групата и за финалната фаза на турнира в Полша.

Стартов състав: Алексиев, Пенчев, Гоцев, Тодоров, Соколов, Жеков, Салпаров (л)

Първи сет

Стартов състав: Алексиев, Пенчев, Гоцев, Тодоров, Соколов, Жеков, Салпаров (л)

Началото на двубоя беше страготно, като се получиха дълги разигравания, а след няколко опита Соколов отбеляза първата точка в мача - 1:0. България водеше в резултата, но две поредни точки на Грозер донесоха аванс от 3:4. Нов пробив успя да направи Калиберда, след като успя да пробие тройния блок на Гоцев, Пенчев и Алексиев, а слабо посрещане на капитана донесе аванс от 5:8 за съперника.

4113038

Грозер увеличи аванса на своите с прекрасен ас за 8:12, а атака на Пенчев беше уловена от блокадата и Шварц направи 8:13 - таймаут за Пламен Константинов. Нов ас на Грозер и грешка на Алексиев направиха разликата 8:15, а диагоналът наниза още един ас - 8:16. Соколов спря серията с атака през №4 след добро посрещане на Салпаров, а нов брейкпойнт наниза Алексиев - 10:16.

Разликата беше намалена и до 14:19 след блок-аут на Ники Пенчев. Калиберда и Шварц обаче бързо направиха 14:21, а до края на гейма Грозер (блок и атака), Калиберда (атака-пайп) и Бьоме (атака през центъра) довършиха българската съпротива - 16:25.

4113046

Втори сет

Втората част почна също равностойно, а при 4:4 българският отбор записа първата си блокада (чрез Теодор Тодоров), но след това резултатът беше изравнен след слабо представяне в защита - 5:5. Равенството се задържа до 7:7, а благодарение на блок аут на Калиберба Германия отново поведе при техническата пауза 7:8.

След паузата Германия записа 3 безответни точки, включително и ас на Калиберда, и започна да се откъсва в резултата - 7:10, а с 4-ия си ас Грозер направи 9:13. Константинов взе таймаут, но отново диагоналът с два силни сервиса направи 9:15. Грозер прати топката в мрежата, но Соколов повтори упражниението и Германия отново поведе с 6 точки разлика - 10:16.

Константинов извади Алексиев и Соколов заради слабата им игра, а Градинаров влезе, за да изпълни сервис, но Германия не позволи никаква изненада и дори увеличи аванса си - 14:21. Милушев беше хванат на блока за 8 точки разлика, а до края България единствено успя да направи загубата си по-малка - 15:25 след ас на Грозер.

4113044

Трети сет

Грозер записа 7-ия си ас за 1:3, но този път не успя да направи дълга серия благодарение на атака на Пенчев, а резултатът беше изравнен с блок на Тодоров. Подемът в играта на България продължи и с две силни атаки Милушев направи 5:3. Въпреки това Германия отново обърна резултата, като чрез Грозер и разнообрани атаки през центъра Бундестима записа серия от 5-1 и поведе с 6:8 при техническата пауза.

България изравни за 8:8, но Скримов не успя да завърши атака по дългия диагонал и немците се възползваха за 8:10. При 10:12 Грозер застана на сервис, но атака на Милушев успя да го "превърти". Въпреки това, благодарение на Бьоме и Калиберда Бундестимът остана напред в резултата - 14:16.

След паузата Тодор Скримов се разигра и с атака и ас успя да изравни за 17:17. Жеков обаче сбърка при пусната топка, а Грозер вкара ас за 18:20. Ники Пенчев вкара ас за 21:21, но след това изпълни сервис-флот и след атака през центъра Германия отново поведе. България отговори със същата атака и Тодоров отново изравни (топката закачи минимално линията и имаше видео повторение). Последва ново равенство при 23:23 и сервис за Милушев. С тройна блокада Грозер беше спрян за 24:23 за България, а след това Скримов по късия диагонал заби за 25:23 - 1:2.

4113035

Четвърти сет

Германия поведе с 1:3 и Грозер прати страхотен снаряд към Пенчев. Слапаров успя да спаси и насочи топката към Милушев, който изненада всички със забивката си и успя да превърти диагонала - 2:3. Грозер (блок-аут) и Шварц (ас) направиха разликата 2:5. Разликата се запази до 4:7, когато Тодоров беше хванат от немския блок - 4:8.

След като разликата набъбна до 5 точки Цветан Соколов се върна на терена, но като централен блокировач. Германия обаче продължи да води в резултата и увеличи аванса си на 6 точки след грешка на българската блокада - 6:12. Разликата беше намалена благодарение на силната игра на Пенчев в защита и мощните атаки на Милушев, но само с 4 точки - 12:16.

Мирослав Градинаров се появи за изпълнение на сервис, но отново не донесе успех на своите. Жеков пък подаде лошо топката за Милушев, който беше хванат на блок за 13:19. Германия доигра спокойно двубоя, като получ 8 мач бола при 16:24, а вторият беше реализиран от Жеков, който прати топката в аут.

4113037

Преди двубоя

Българите вече имат 3 загуби в турнира (Русия, Бразилия и Канада) и трябва да гонят задължителен успех срещу Германия в опит да запазят шансовете си за класиране в топ 6 на шампионата на планетата. Задачата на тима ни е още по-трудна предвид поредния успех на Канада по-рано днес срещу Финландия (3:0).

Германия е също претендент за третото място в групата, което дава право на участие в заключителната фаза, като до момента възпитаниците на Витал Хайнен показват отличен волейбол и имат 5 поредни победи - рекорд в историята на Германия.

Двата отбора са се срещали общо 6 пъти на Световни първенства, като са си разменили по 3 победи, включително и на Световното във Варна, където България губи на финала и остава със сребърните медали. 

Двата отбора заформиха страхотно съперничество през последните няколко години, като Германия спря похода на България към Олимпиадата в Лондон след шокиращ успех с 1:3 в София, коствал главата на тогавашния селекционер Радостин Стойчев. Малко по-късно Матей Казийски се отказа от националния отбор, като поводът беше именно този двубой.

На Олимпиадата България отнесе Бундестима с 3:0 и стигна до 4-ото място в подреждането. Двата отбора редовно играят един срещу друг и в Световната лига.

Иначе това ще е 150-и мач на България на Световни първенства - едва 3-ият в историята след Русия (включително СССР) и Бразилия.