България показа световна класа, но загуби след обрат от Русия на Световното по волейбол

галерия:

снимка: poland2014.fivb.org

България записа много неприятна загуба от отбора на Русия с 2:3 гейма (25:20, 25:23, 20:25, 23:25, 10:15) в последната си среща от група C на Световното по волейбол

"Лъвовете" определено изпуснаха победата в този двубой след като поведоха с 2:0 гейма и допуснаха обрат от страна на олимпийските шампиони.

България наистина започна страхотно и изигра най-силните си два гейма на световното първенство по волейбол. Атаката и блока работеха страхотно в началото на мача.

Руснаците допуснаха необичайно много грешки при посрещането и нашите момчета се възползваха максимално от това и спечелиха първите две части като надиграха по всички показатели именития си съперник. Единствено играта на Дмитрий Мусерски от начален удар не можеше да бъде спряна. Почивката между втория и третия гейм подейства като нов стимул за руската машина, която се върна преобразена.

Най-добри в този мач бяха Цветан Соколов и Тодор Скримов, които реализираха по 20 точки. Най-голямото оръжие на Русия и в този мач бе сервисът. Руснаците направиха 17 точки срещу 9 на българите по този показател. Блокадата на руснаците сработи в последните геймове и те забиха 14 точки срещу 11. Най-силният ни компонент тази вечер бе атаката защото направихме 58 точки срещу само 44 за руснаците.

Въпреки загубата обаче България продължава напред в следващата групова фаза, където ще срещне отборите на Бразилия, Германия, Финландия и Куба. В тази група са още отборите на Русия, Китай и Канада, като резултатите от първата фаза се запазват. Следващият двубой на България ще бъде на 10-ти септември като излизаме срещу Бразилия или Германия.

Пламен Константинов направи две смени от мача с Египет, като остави Тодор Алексиев на резервната скамейка за сметка на Тодор Скримов, а Цветан Соколов се завърна сред титулярите. По-важното в състава бе, че треньорът извади Светослав Гоцев от групата за мача за сметка на Мартин Божилов.

В началото на първият гейм обаче единственият ни център Виктор Йосифов се контузи след като стъпи накриво и това означаваше, че диагоналът Даниел Милушев трябваше да влиза да играе като център. Това се оказа много добра идея и надъханият Милушев бе истинска конкуренция на мощния Дмитрий Мусерски при изпълнението на сервисите.

Ето всички титуляри: Виктор Йосифов, Цветан Соколов, Николай Пенчев, Тодор Скримов, Теодор Тодоров, Андрей Жеков, Теди Салпаров.


4112325

България записа победа 3:2 над Египет в последната си среща, която породи много дискусии. Българите имаха преднина от два чисти гейма, но се отпуснаха и позволиха на съперника да изравни резултата и да докара мача до тайбрек.

Ето и развитието на мача гейм по гейм

Първи гейм

България записа първата точка в мача. Последва обаче грешна атака на Соколов срещу единична блокада и два аса на Илиних за 1:5. Соколов заби първите си точки, а блокадата направи две точки при сверив на Виктор Йосифов за 6:6. Спиридонов атакува успешно преди да бъде хванат на блокада за 7:7. Русия взе аванс при първото прекъсване.

Блокадата на България заработи и нашите волейболисти поведоха в резултата с 11:9. Тогава обаче при една контра атака се контузи центърът Виктор Йосифов.

Пламен Константинов обаче не беше включил Светослав Гоцев в групата за мача и това наложи на Даниел Милушев да влиза в центъра на полето. България задържа преднината си с добри атаки на Соколов, но Мусерски направи два поредни аса да изравни резултата. Дани Милушев показа, че не отстъпва на своя колега и също направи два поредни аса за 17:15.

4112322

Серията на Дани Милушев бе спряна, но последваха грешка в защита и страхотна атака на Спиридонов за изравняване на резултата. Грешка от сервис на руснаците и страхотна атака на Соколов дадоха преднина за 20:18. Руснаците не допускаха да се откъснем в резултата, но Соколов и Скримов нямаха жал и България поведе с 22:19. Последва атака в аут и ас на Ники Пенчев за четири геймбола.  Тодор Скримов с поредния си блок донесе гейма за България.

Това е най-силният гейм на България на Световното първенство по волейбол. Дано "лъвовете" продължават така до края на срещата.

Втори гейм

Русия започна силно и поведе с 4:1 след грешки от страна на България. Пламен Константинов прекъсна играта, но устремът на Русия не спираше - 6:2. Последва грешка от сервис на руснаците и ас на Скримов. Соколов не спираше да прави успешни атаки и България изравни за 6:6. Нов ас на Мусерски и 8:6 за руснаците.

Дани Милушев записа петия си ас от началото на мача или по-точно откакто се появи като резерва. Блокада на Ники Пенчев и блестящ Андрей Жеков на сервис и България поведе с 12:10. България газеше своя съперник в тези минути. Лошо посрещане на руснаците им изигра лоша шега и "лъвовете" поведоха с 15:11. България веднага постигна 16-та точка, но руснаците оспориха и съдията даде точката за тях, но следващата атака на Скримов бе успешна.

4112314

Соколов продължаваше с добрите игри и България поведе с 18:15. Русия обаче включи най-голямото си оръжие Дмитрий Мусерски, който с два аса и силния си сервис разконцентрира играта на нашите и Русия поведе с 19:18. Атака на Соколов възстанови равенството. Веднага след това дойде обаче сервисът на Дани Милушев, с който постигнахме две точки и възстановихме аванса си на 21:20.

Влезлият като резерва Тодор Алексиев тръгна с две перфектни точки и 23:20 за България. Последваха две точки за руснаците след блокаут и грешка в защита. България поведе след докосване на мрежата и имаше два геймбола за 24:22. Руснаците спечелиха много трудна точка за 23:24, но последва перфектна блокада на България за 23:25.

Трети гейм

Третата част започна точка за точка. Нашата блокада работеше перфектно, но отново Мусерски правеше разликата и Русия поведе с 8:5. Руснаците имат инициативата и след грешка на Пенчев България изостава с пет точки.

4112319

Руснаците повишиха нивото си на игра от начален удар и дръпнаха с още точки. Това разконцентрира малко играта на нашите, които започнаха да допускат все повече грешки. Илиних направи силна атака. Последваха нови безпощадни атаки на Мусерски и Гранкин за 9:18. Българите отново намериха своя хъс и желание за игра след две успешни атаки на Соколов и 14:21. Това доведе до раздвиждане в нашите редици и стопихме разликата до 19:24, но не успяхме да се въпозлваме от шанса докато Соколов беше на сервис и гейм за Русия.

Четвърти гейм

България започна с ас на Ники Пенчев. Последва и страхотна блокада на Мусерски за да поведем в резултата. Руснаците не искаха да се предават и възстановиха равенството. С топка в мрежата на Жеков Русия поведе с 8:7. Русия поведе с три точки след грешка на Пенчев и блокада срещу Соколов. Андрей Жеков направи ас и със страхотни сервиси обърна развоя в полза на България и "лъвовете" се оттеглиха с аванс на прекъсването.

4112329

Дмитрий Мусерски се засилва за поредния си снаряд от сервис

Жеков продължи с добрия сервис и принуди руснаците да искат прекъсване. Феновете в залата започнаха все по-бурно да подкрепят България и освиркваха мощно руснаците. Грешка на Соколов изравни резултата, но точка на Скримов ни даде ново предимство. След това Мусерски хвана Тодоров на единичен блок и Русия поведе във важен момент. Последва мощен сервис и две точки разлика за Русия. Соколов имаше възможност да изравни, но блокадата на Русия се справи. Борбата бе ожесточена, но Русия стигна до 24:22, а след това с прехвърлена топка руснаците изравниха резултата в геймовете.

Пети гейм

Добра игра в атака на Соколов и Скримов, но руснаците не допускаха да се откъснем до 3:3. Последва грешка на съдията, която изглеждаше малко субективна, но Русия поведе с 8:6. Нашите се опитаха да се върнат в мача, но не успяха. Финалният щурм на българите бе спряни с помощта на съдията, но руснаците заслужено спечелиха след като не се предадоха през целия двубой въпреки че изоставаха сериозно на моменти