България си поигра с нервите ни при успех над Египет на Световното по волейбол

галерия:

снимка: poland2014.fivb.org

Българският национален отбор изигра неубедителен двубой срещу Египет в 4-ия кръг на Световното първенство по волейбол 2014 и пропусна шанса да спечели чиста победа. Вместо това в играта на 'лъвовете' настъпи необясним срив в средата на третия гейм, след който започнахме да подаряваме точки на „фараоните“, за да се стигне в крайна сметка до победа с 3:2 за възпитаниците на Пламен Константинов.

В първите два гейма наложихме превес в решителната фаза с 25:23 и 26:24, но заради куп непредизвикани грешки Египет успя да изравни след 23:25 и 20:25. Тайбрекът също започна ужасяващо, като 'фараоните' поведоха с 6:2, но все пак „лъвовете“ демонстрираха класа и победиха с 15:11.

Добрата новина е, че загубената точка срещу африканския шампион няма да се отрази на съдбата на България в следващата Група F, защото резултатите срещу отпадналите отбори не се взимат под внимание.

Така „лъвовете“ вече имат 9 точки след две чисти победи над Мексико и Китай, поражение в тайбрек от Канада и сега успех с 3:2 над Египет. Пламен Константинов даде възможност за изява на играчи, които по-рядко получават игрови минути като Данаил Милушев, Мирослав Градинаров и в последните два гейма – на Николай Пенчев.

С 25 точки капитанът Тодор Алексиев завърши мача като топ реализатор, а Данаил Милушев се отчете с 20, но бе далеч по-ефективен в първите два гейма, в сравнение със следващите части. Негови неуспешни атаки помагаха на Египет да трупа аткив, както и грешките на Градинаров.

Посрещачът започна силно мача, но в третия гейм изобщо не записа точка, след което неубедителните му изяви в защита принудиха Константинов да го смени с Николай Пенчев. С 10 точки завърши Теодор Тодоров, а с 9 – Светослав Гоцев.

Утре от 21:25 е последният мач от първата групова фаза между България и Русия.

Първи гейм

След силното представяне срещу Китай вчера Данаил Милушев започна от самото начало двубоя с Египет на мястото на Цветан Соколов. За съжаление, както и вчера, "лъвовете" започнаха неубедително двубоя и отстъпваха с 5:8 на първия интервал, като при една от атаките на Милушев, той бе хванат на единична блокада.

4112043Мирослав Градинаров също бе сред титулярите на "лъвовете" и с негова неуспешна контраатака позволихме на съперника да се откъсне на две точки в резултата. Тодор Алексиев и Теодор Тодоров не успяха да осъществят успешна блокада и резултатът стана 6:9, преди Милушев да намали с безкомпромисна забивка за 7:9. Алексиев с любимата си атака по късия диагонал осъществи необходимия пробив, след което технично финтира противниковия блок, за да изравни резултата на 9:9.

Светослав Гоцев и Андрей Жеков с отлични блокади не позволиха на диагонала на Египет Ахмед Салах да направи точкова серия - 12:12 и предимство за българите в промяната на резултата. Грешка от сервис на "фараоните" ни даде възможност да се оттеглим на втори интервал с аванс при 16:14.

В следващите разигравания отново българският блок се оказа компонента, с който накланяхме везните в наша полза. Грешка в разиграването на египтяните ни даде аванс от 20:17, с което си завоювахме спокойствие на полето.

С добра комбинация Градинаров - Андрей Жеков - Градинаров затворихме гейма при 25:22 и поведохме с 1:0.

Втори гейм

Отново благодарение на стабилната блокада българите успяха да изравнят рано-рано от 2:4 до 4:4. Отлична забивка на Алексиев от зона шест, както и атака и блок през центъра на Теодор Тодоров ни позволиха да поведем с 8:6 на първото техническо прекъсване.

4112042

Флот сервисът на Мохамед Абу създаде проблеми на българското посрещане, в частност Алексиев, заради което загубихме аванса си 9:9. Страхотен ас на Градинаров обаче възстанови преднината ни - 11:9, но серия от сервис на Мохамед Такил позволи на Египет да изравни до 14:14, възползвайки се и от липсата на решителност в българските редици.

Две поредни неубедителни атаки от зона четири на Миро Градинаров, а и негова грешка при посрещането дадоха шанс на "фараоните" да запишат четири поредни точки и да поведат с 16:18. Преднината на Египет стана заплашителна при 18:21 след поредно разконцентрирано разиграване от наша страна, но с две поредни блокади от зона четири спряхме диагонала на африканците - 20:21.

4112050

Тодор Скримов отново влезе в края на гейма за изпълнение на сервис и благодарение на него организирахме добра блокада, с която да изравним резулатта на 22:22, а Ахмед Салах с атака в аут ни осигури аванс от 1 точка.

С блок-аут на Милушев си осигурихме гейм-бол при 24:23, но диагоналът ни прати сервиса си в мрежата. От втория си шанс обаче Милушев се възползва и спечели сета за България - 26:24 и 2:0.

Трети гейм

4112057

Флот-сервисът на Теодор Тодоров не бе по вкуса на противниковото посрещане, като благодарение на блокадата дръпнахме в резултата с 4:0. Египтяните намалиха на 4:2 с късмет, тъй като след нашия блок топката падаше на сантиметър от полето. С мощна атака от зона шест на Алексиев поведохме с 8:5 на първия интервал.

4112058С три поредни грешки от сервис прахосахме по-голямата част от аванса си, а две последователни неуспешни атаки на Алексиев от зона четири доведоха до равенство. Тодоров имаше три спасени забивки през центъра, за да осъществи Египет пълен обрат при 9:10, но центърът ни се поправи още в следващото разиграване, след което отново направи серия на сервис - 12:10 в наша полза.

За съжаление обаче Египет водеше с 15:16 на втората техническа пауза след неуспешна атака през центъра на Светослав Гоцев и късметлийски ас на Такил с помощта на филето. Няколко поредни аса в аут подариха точки на "фараоните", а Милушев бе хванат на блок за 18:20. Дори включването на сервис на Скримов не започна серия - 19:21.

Чак Добромир Димитров с флот обърка посрещането на Египет и Милушев с блок-аут ни даде аванс, но при следващия шанс за контраатака Жеков избра да комбинира с Градинаров, който се провали - 22:23. Третата поредна грешка при атака на Градинаров не се оказа фатална за гейма, защото с пайп Алексиев спаси първия сет-бол за Египет - 23:24. С поредна грешка от сервис на Гоцев успяхме да направим така че да загубим гейма с 23:25.

Четвърти гейм

Отново започнахме по-силно разиграванията и поведохме първо с 2:0, а след това с 5:3, макар да не бяхме съвсем прецизни на сервис и при контраатаките. Разконцентрираният Алексиев провали две посрещания и съответно два шанса за атака, а втората поредна грешка при построяване на блокада позволи на Египет да поведе с 6:8.

Изравнихме след две поредни завършени атаки на Градинаров (който нямаше точка в третия гейм) и атака в аут на "фараоните" - 9:9, след което 10:10 след грешка от сервис на Жеков и забивка на Милушев. За съжаление, с проваления начален удар на Теодор Тодоров подарените точки за Египет надхвърлиха 30.

4112073

Градинаров продължи да се излага с грешки при посрещане на флот-сервис, а ас на Салах даде аванс на "фараоните" при 11:14. Диагоналът на Египет продължи да тормози Мирослав, който най-накрая бе сменен от Пламен Константинов с Николай Пенчев, но атака в аут на Милушев означаваше 11:16.

Добра серия от сервис на Жеков (включително негов ас) ни доближи на точка от съперника при 17:18. Неуспешна атака на Милушев и две поредни грешки на Николай Пенчев върнаха импулса в полето на Египет - 17:21. Блокадата ни тотално отсъстваше в решителните моменти и дадохме шанс на "фараоните" да вкарат мача в тайбрек - 20:25.

Тайбрек

Ужасяващо започнахме и тайбрека - с нови грешки в атака, които осигуриха аванс на Египет с 1:4. Тодор Алексиев обаче започна добра серия от сервис и вдъхнови българите за по-добра игра в защита, благодарение на която от 2:6 изравнихме резултата - 6:6.

За съжаление, имахме два шанса да поведем с брейк-точка, но Тодор Алексиев сбърка на два пъти от пайп, с което резултатът вървеше наравно - 9:9 и 10:10. Египтяните се поддадоха на напрежението и сбъркаха две последователни атаки, за да поведем с 13:10. Ас на Тодор Скримов все пак донесе победата на България с 3:2 след 15:11.

Преди мача

В другите мачове от нашата група днес Канада играе с Мексико от 17:40 часа, а от 21:25 Русия се изправя срещу Китай. Към този момент Русия и действащия световен шампион Бразилия са си осигурили прогрес и със сигурност ще бъдат в следващата Група F, където ще попадне и България, заедно вероятно с Канада и Китай.

4112027

Само веднъж преди днес "лъвовете" са се изправяли срещу "фараоните" и са постигали пълен успех, както и в другите им три двубоя срещу африкански отбори на световни първенства. Трябва да отбележим, че от Черния континент само Тунис е успявал изобщо да ни вземе гейм.

Египет загуби всичките си двубои досега от Група С, с което вече серията му от поражения на световни първенства набъбна на седем мача, което се е случвало още само веднъж досега в периода 1998-2006.

Въпреки че не игра във втория и третия гейм срещу Китай вчера, диагоналът Цветан Соколов е топ реализатор на България до момента с 42 точки.

Официалният сайт на ФИВБ за Световното по волейбол отчита любопитния факт, че Соколов като малък е започнал да тренира футбол на позицията вратар, но е бил изваден от отбора си заради наднормено тегло, след което се е насочил към волейбола.