България разпиля Мексико на старта на Световното по волейбол

галерия:

снимка: Булфото

Българският национален отбор започна по най-добрия начин 17-ата си кампания на Световното първенство по волейбол, след като разпиля с 3:0 гейма Мексико в първия си мач от Група С в полския град Гданск.

Лъвовете“ бяха безкомпромисни във всички части и ги спечелиха с 25:16, 25:17 и 25:21, с което индикираха, че няма да си позволят да подценят непретенциозни противници като „ацтеките“, участващи едва за пети път на Мондиал.

България се изравни на първо място в Група С с 3 точки с Русия, която по-рано днес победи също с 3:0 отбора на Канада. По-късно днес от 21:15 часа е последният двубой от Група С между Китай и Египет.

Следващият мач на „лъвовете“ ще бъде на трети септември от 14 часа срещу Канада.

С успеха над Мексико България вече има 10 победи в 15 срещу отбори от зона "Северна и Централна америка" на световни първенства.

4111037

Състав на България

Старши-треньорът Пламен Константинов започна с Андрей Жеков като титулярен разпределител - той и либерото Теодор Салпаров са единствените ключови фигури все още в отбора спрямо състава, спечели последния бронзов медал през 2006-та година.

Цветан Соколов бе възстановен от травмата си и излезе на полето от самото начало, а централни блокировачи бяхаСветослав Гоцев и Виктор Йосифов.

Капитанът Тодор Алексиев също бе сред титулярите, като за позицията на другия посрещач бe предпочетен Николай Пенчев пред Тодор Скримов и Мирослав Градинаров. Въпреки травмата си, Скримов се появи в игра в последните мигове на срещата.

Първи гейм

Първият пробив в мача дойде при резултат 5:4 в полза на България и сервис на Виктор Йосифов, при който на два пъти "лъвовете" трябваше да организират атаки и в крайна сметка Тодор Алексиев завърши успешно разиграването, за да осигури две точки аванс. За разлика от българите, които, по думите на Пламен Константинов, "леко са подценили" съперника, мексиканците добре бяха разучили играта на родните национали и почти винаги посрещаха атаките им с тройни блокади. Въпреки това Николай Пенчев успяваше да отиграе подаванията на Андрей Жеков и чрез него поведохме с 8:6.

4111038

Първата ни успешна блокада дойде при 12:7 и дойде през центъра след флот-сервис на Светослав Гоцев. Инерцията на "лъвовете" бе спряна с блокада на най-опасния волейболист на Мексико - Карлос Гера - срещу Цветан Соколов. В първите минути на мача диагоналът ни не играеше водеща роля в завършването на атаките, като най-често бележеха крайните нападатели. Успешна акция на Виктор Йосифов през центъра ни даде шест точки аванс на втория интервал.

4111042Преднината бе повече от достатъчна на спокойно играещите "лъвове" да завършат безпроблемно първия гейм в своя полза - 25:16.

Втори гейм

Силното начало на втория гейм не можа да осигури комфортен аванс на българите на първия интервал, като неточности при посрещането ни позволиха на мексиканците да правят пробиви и да се държат наравно в резултата.

Цветан Соколов греше от сервис, но повиши процента си в атака, а от другата страна на полето началният удар на Гера продължаваше да създава проблеми на Пенчев, Теодор Салпаров и Алексиев.

Отново в края на гейма мексиканците започнаха да бъркат и ни позволиха да се откъснем в резултата с 4-5 точки, а флот-сервисът на Светослав Гоцев отново донесе позитиви на "лъвовете".

Героични прояви в защита при 17:23 и единична блокада на Алексиев ни осигуриха седем последователни сет-болове, като се възползвахме още от първия и затворихме частта с 25:17.

Трети гейм

Силна серия на Андрей Жеков от начален удар допринесе за обрат в резултата в наша полза, макар и само с една точка, след като преди това при 4:3 мексиканците за първи път бяха повели в мача.

4111040

Разнообразието в играта на разпределителя ни все пак помогна да се оттеглим на интервал с точка аванс, като до този момент в гейма бяхме реализирали от четири различни позиции. Сетът се разви по подобие на предишния и отново след 14:14 българите наложиха преимущество и се откъснаха в резултата с две-три точки.

Цветан Соколов най-накрая наниза ас в края на гейма ми при 19:17 и осигури достатъчно солидна преднина на "лъвовете" в решителен момент от мача. Това повиши самочувствието на диагонала и той добави още две точки до края, а Пламен Константинов намери време да пусне в игра и Тодор Скримов, който до последно лекуваше травма.

4111041

Предистория

България ще започне 17-тото си участие на световни първенства по волейбол, което е достойно за уважение, защото само Русия (включително като СССР) има повече появи на най-голямата сцена – 18, което е рекорд. Единствено на световното в Мексико през 1960-та година „лъвовете“ пропускат турнира, а през 2002-ра е единственият случай, в който не се класират в топ 10.

България е петкратен медалист от Световното първенство по волейбол – сребро в прословутия финал срещу СССР през 1970-та година в София, както и четири бронзови отличия (1949, 1952, 1986, 2006). „Лъвовете“ не отиват на турнира тази година с амбиция за задължителна първа титла, а по-скоро за надграждане над представянето на предишното световно през 2010-та, когато финиширахме седми в крайното класиране.

България и Мексико са се срещали само два пъти в историята си във всички турнири и това се случва точно на световни първенства – през 1974-та година побеждаваме с 3:0, а през 1978-ма с 3:2.

Мексико за пети път участва на най-мащабния международен турнир – след серия от три появи между 1974-та и 1982-ра следва пауза от 28 години, преди през 2010-та „ацтеките“ да се завърнат на сцената. Най-доброто им постижение на световно по волейбол е десето място през 1974-та година.

Мексико е загубил пет от последните си шест мача на световни първенства, като в този период е победил единствено Венецуела с 3:0 през 2010-та година.