България започва своя поход на Световното първенство по волейбол

галерия:

снимка: fivb.org

Националният отбор на България по волейбол стартира днес участието си на Световното първенство в Полша. 

Гордостта на народа започва битките на най-високо ниво днес срещу отбора на Мексико.

Двубоят е от 17:30 часа българско време и може да проследите на живо с коментарите на Sporta.bg.

България попадна в Група C на Световното първенство по волейбол с отборите на Русия, Канада, Мексико, Китай и Египет.

Първите четири отбора от тази група продължават за следващата групова фаза. Там се събират заедно с четирите най-добри отбора от Група B. Резултатите на отборите, които са играли помежду си се запазват и във втората групова фаза.

Най-добрите три отбора от тази група продължават към следващата фаза, която пак е с формирането на групи с по три отбора, които ще определят полуфиналите в турнира. Вижте пълна програма на Световното по волейбол.

4110918

Пламен Константинов пое отбора само преди няколко месеца и ще дебютира в голям турнир начело на България

България е един от най-постоянните отбори що се отнася до участие на световните първенства по волейбол. „Лъвовете“ има общо пет подиума в историята на световните финали като всички те са в различни десетилетия.

България е печелила четири пъти бронзовия медал (1949, 1952, 1986, 2006) и незабравимия сребърен медал от Мондиал 1970 в София, когато докосваме златото. България е пропуснала единствено Мондиал 1960 и само веднъж не се класира в топ 10 (2002).

Диагоналът на националите Цветан Соколов имаше проблеми с разтежение, но ще бъде на линия за първия двубой с отбора на Мексико. Треньорът Пламен Константинов заяви, че се притеснява от това, че никой не познава играчите на Мексико и може да има известно отпускане в първия двубой на „лъвовете“

Константинов добави, че това е първият му голям турнир като национален селекционер и за него е много важно България да се представи много добре. Той добави, че играчите ни трябва да останат фокусирани за всички битки и да не мислят само за мача с Русия в нашата група.

4110919

Съставът на България:

Разпределители: Андрей Жеков, Добромир Димитров;

Центрове: Виктор Йосифов, Теодор Тодоров и Светослав Гоцев;

Посрещачи: Тодор Алексиев, Тодор Скримов, Николай Пенчев,  Георги Сеганов и Мирослав Градинаров;

Диагонали: Цветан Соколов и Данаил Милушев;

Либеро: Теодор Салпаров и Мартин Божилов.