Световно първенство по волейбол 1970: България докосва златните медали

галерия:

Световното първенство по волейбол 2014 наближава и всички фенове на волейбола очакват с нетърпение старта на мачовете в Полша.

Sporta.bg продължава да ви запознава с поредицата на световната централа за историята на всички световни шампионати. Вижте всички материали от историята на световните първенства по волейбол.

Световното първенство по волейбол 1970-та година е най-значимото за българския волейбол.

Шампионатът се провежда в София и България докосва златните медали, но губи във финала след невероятна драма и обрат от тима на ГДР.

„Лъвовете“ повеждат 10-1 и 13-5 в петия сет, но не успяват да реализират преднината си и Германия прави сензационен обрат за първа и последна титла в своята история.

България получава домакинство

България определено е сред елита на волейбола от създаването на световните шампионати. Мнозина отдават заслуженото на нашата страна за влизането на волейбола в олимпийското движение. Дотогава тази игра не е била сред популярните и не била част от МОК.

Това се променя като най-голяма заслуга за това има именно България. През месец септември на 1957-а година в София се провежда 53-та сесия на Международния Олимпийски Комитет. България организира демонстративен турнир на стадион „Васил Левски“, който става много популярен и членовете на МОК са много доволни от видяното. Именно на тази сесия МОК приема новия спорт волейбол и за първи път ще го включи в своята програма от Олимпиада 1964.

Лъвовете“ участват през 1964-га година на първата Олимпиада и спечелват петото място. За първите шест световни първенства България има две бронзови отличия и едно четвърто място. Волейболът в България търпи голямо развитие през 60-те години на миналия век.

Първият голям успех на клубно ниво идва от женския отбор на Левски, който печели най-силния турнир КЕШ през 1964-та година. Само четири години по-късно мъжкият отбор на ЦСКА също печели най-добрия клубен турнир с някои от най-добрите волейболисти в нашата история, които са и в основата на предстоящото световно първенство, където България докосва златото.

Шампионатът в София се провежда в четири групи по шест отбора, като групите са разпределени по градове: София. Ямбол, Хасково и Кърджали. Първите два отбора от всяка група се класират за следващата фаза, където осем отбора играят в една финална група. Резултатите от първия етап се запазват и отборите играят по системата всеки срещу всеки.

В последният ден се срещат отборите на България и Германия в София в новата зала Фестивална като двата тима са с най-добри показатели във финалната група на Мондиал 1970.

България е единственият отбор, който няма загуба в турнира, а в първата група печелим всички мачове с по 3:0 гейма . ГДР пък има една загуба от отбора на Япония. Така срещата между отборите на България и ГДР се превръща във финал заради различния формат на турнира.

ГДР пада от Япония ден преди финала и всички очакват лесна победа за България. Двубоят се развива равностойно. „Лъвовете“ започват перфектно петия сет като повеждат с 10-1 и 13-5 (тогава се играе по системата сервис/точка)

България е фаворит, но супер звездите на отбора Димитър Каров и Димитър Златанов губят нервите си в края на мача, твърди сайтът на Световната централа.

Всичко в мача става ясно след като Зигфрид Шнайдер блокира четвърти пореден мачбол на Димитър Златанов. В крайна сметка Германия печели световната титла като се класира на първо място защото има един гейм повече спечелен от България.

Ключът за победата на източногерманците се крие в добрата им техника и страхотните атлети в отбора начело със Зигрфрид Шнайдер, Арно Шулц и Руди Шуман, последният от които е избран за играч на турнира.

4109705

Сребърните медалисти от СП в София: от ляво на дясно, Д. Каров-капитан, К. Методиев, Ц. Павлов, А. Тренев, З. Симеонов, С. Стоев, С. Крайчев, Л. Стоянов, К. Славов, Б. Илиев, Д. Златанов и В. Симов.

Бронзовият медал отива за отбора на Япония, като на азиатците се падна честта единствени да победят ГДР. На четвърта позиция остават световните шампиони от Чехословакия следвани от Полша. Водещата сила СССР прави най-големия си крах на световните първенства именно в София. Руснаците остават на шесто място, което е най-слабото представяне за тима на световните първенства.

Най-добре класиралият се отбор от Западна Европа е тима на Белгия, които остават на осмо място. За първи път участват отборите на Венецуела и Гвинея.

Женският шампионат включва 16 отбора и СССР печели четвъртата си световна титла десет години след последния си успех в Бразилия. Рускините се класират пред световните шампионки от Япония. На трето място е изненадата от Северна Корея следвани от Унгария.

Вижте пълна програма на Световно първенство по волейбол 2014: