Световно първенство по волейбол 1962: Русия се връща на върха, България губи битката за бронза

снимка: fivb.org

В навечерието на най-голямото волейболно събитие за годината - Световно първенство по волейбол 2014 за мъже в Полша (30 август - 21 септември) и шампионата на планетата за жени в Италия (23 септември - 12 октомври). Sporta.bg ви представя поредицата си "История на световните първенства по волейбол", в която ще ви припомним как се е развивал спортът и кои са били големите волейболни сили през годините.

Ред е на петата част от поредицата - тази за 5-ото Световно по волейбол при мъжете и 4-ото при дамите, провело се в Москва от 12 до 26 октомври 1962 година, където отборът на СССР завоюва четвъртата си световна титла.

Мондиал 1962 се провежда само две години след шампионата на планетата в Бразилия през 1960 г. и за това си има сериозна причина. Тя е включването на волейбола в програмата на Олимпийските игра в Токио през 1964 г.

Русия приема за втори път световно първенство  - десет години след първото домакинство на Москва през 1952 г.

Този път шампионатът вече се играе на закрито, а домакините показват впечатляващ волейбол, стигайки до четвъртата си титла от пет възможни. В състава на тогавашния СССР блестят разпределителят Георги Монджолевски и известният с техниката си краен нападател Юри Чесноков.

По пътя към финала руснаците записват трудни 5-геймови победи над Япония и Полша, а в мача за титлата срещат Чехословакия в повторение на финала от преди две години в Бразилия, като този път “Сборная” постига своето отмъщение и детронира другия най-успешен отбор на световни първенства до момента (1 златен и 4 сребърни медала - б.а.)

Доминацията на източноевропейските отбори се затвърждава с бронзовите медали на Румъния, която побеждава България в балканското дерби за 3-4-то място. Така на почетната стълбичка стъпват същите три страни, както и през 1960 г. в Бразилия, но в различен ред.

Единствената разлика е, че четвърти завършва тимът на България, който прави поредното си силно участие, след като пропуска Мондиал 1960. Така “лъвовете” прибавят и престижното 4-то място към двата бронза (1949, 1952) и 5-ото място през 1960 г.

На пето място в Москва 1962 завършва приятната изненада на шампионата - Япония, като “самураите” загатват за новата сила, която изгрява от далечния Изток. В топ 10 има още един азиатски отбор - Китай на 9-то място, а десети са бразилците. Полша е 6-та, седми са унгарците, а волейболистите на бивша Югославия завършват на 8-ма позиция.

Голямата изненада се случва при жените, където отборът на Япония детронира трикратните шампионки от СССР и то насред Москва. Азиатките правят изключително силен турнир, а доказателство за това е, че губят само един гейм в десетте си мача на шампионата. Това се случва на финала със СССР, спечелен с 3:1.

Японките впечатляват света с представянето си, а медиите ги наричат “вещиците от Изтока” заради невероятната им игра в защита. За тях пишат още, че играят волейбол “от друга планета”, но в крайна сметка всичко се дължи на тяхната упоритост и здрава работа в тренировките.

Така Япония става първият в историята световен шампион извън Европа. с бронзовите медали се окичват състезателките на Полша, които побеждават България в мача за 3-4-то място. Така “лъвиците” повтарят представянето на мъжете и се нареждат на 4-та позиция на Световното в Москва 1962.

Пети са румънките, на шесто място се класира Чехословакия,  а седми са волейболистките на Източна Германия. Топ 10 допълват от Бразилия, Китай и Северна Корея.

Вижте пълна програма на Световно първенство по волейбол 2014>>