Няма кой да спре Франция - "петлите" покориха Световна лига след бой над Сърбия

снимка: fivb.org

Националният отбор на Франция спечели 26-тото издание на Световна лига, след като се наложи с 3:0 (25:19, 25:21, 25:23) над Сърбия във финала, който се игра в препълнената зала "Мараканазиньо" в Рио де Жанейро.

В това издание на Световна лига "петлите" загубиха само една от срещите си. Те първо спечелиха 12-те си мача в групите, а след това победиха Арженина и България на финалния турнир на втора дивизия във Варна, като загубиха едва 5 гейма за 14 мача.

В Рио те попаднаха в група с домакина Бразилия и САЩ, като излезнаха на второ място и се изправиха на 1/2-финалите срещу световния шампион Полша - нов успех, този път с 3:2.

Възпитаниците на Лоран Тили започнаха мощно срещата и поведоха с 5:0 след успешни атаки на Антонен Рузие и Ървин Нгапет. Сърбите обаче се вдигнаха и изравниха при 7:7. Нова преднина, този път от четири точки при 15:11, осигури Никола льо Гоф с атака през центъра. Ас на Нгапет за 19:15 и поредни успешни атаки на Рузие и Нгапет затвориха гейма при 25:19.

Втората част започна с аванс за "плавите" при 4:2, но блокади на Кевин льо Ру и Рузие изравниха при 4:4. Първото техническо прекъсване дойде при 8:7 за "петлите", но дойде време за нов обрат след три поредни точки на Сърбия - 10:8. До втората техническа пауза Франция отново излезе напред в резултата с 16:14 след ас на Льо Ру. Силната игра на играчите на Лоран Тили продължи и с атака по пръстите на сръбската блокада на Нгапет доведе до 23:19, а втората част дойде на сметката на французите след 25:21.

Третата част бе най-интересна, след като "оборотите" на сърбите рязко се вдигнаха. Те започнаха да играя по-силно в защита и на блокада и това им помогна да водят в резултата през по-голямата част. Първата техническа пауза дойде в полза на момчетата на Никола Гръбич при 8:6 след успешна атака на Драган Станкович. До втората техническа пауза французите успяха да поведат в резултата при 16:14 след технично отиграване на Кевин Тили. 

Последва щурм на "репрезентацията" като те поведоха с 20:17 след ас и успешна атака на Саша Старович. Нова мощна атака този път от Урош Ковачевич доведе до 22:18, но тогава дойде мигът на Франция. Рузие намали след атака за 20:22, а след това Нгапет успя да направи два аса за 22:22. Последва нов ас, този път на Льо Ру за 24:23, а след дълго разиграване, завършило с атака на Антонен Рузие, "петлите" триумфираха в надпреварата.