България не можа да спре Франция във финала

галерия:

снимка: fivb.org

Българският национален отбор по волейбол загуби с 0:3 финала във Втора дивизия на Световната лига срещу Франция и пропусна възможността да се класира за Финалната шестица на турнира в Рио де Жанейро от 15 юли.

„Лъвовете“ бяха надиграни по всички показатели от класния отбор на „петлите“, като за разлика от вчера, началният удар на българските волейболисти не им донесе особено много позитиви и ставаше лесна плячка за посрещането на съперника.

Франция наложи превъзходство след 16:25, 20:25 и 21:25, като в конректния дуел показа повече достойнства и заслужено се класира за Финалната шестица, а вероятно и за Първа дивизия на Световната лига от догодина.

За разлика от полуфинала с Белгия, този път българите не записаха нито един ас, а съперникът им ги тероризираше от начален удар по време на целия мач и се отчете с девет точки директно от сервис.

Владимир Николов завърши мача със скромните за възможностите му 9 точки, Николай Николов добави 8, а Виктор Йосифов – 7. Най-добрият реализатор в Световната лига Антонен Рузие отново доказа класата си с 18 пункта за победата на Франция, като Кевин льо Ру добави 13, а Ървен Н'Гапет – 10.

Първи сет

Французите първи направиха брейк точка след флот сервис, което обаче не смути "лъвовете" и те почти моментално върхана жеста на съперника, възползвайки се от атака в аут на Антонен Рузие. За наше съжаление, след отиграване на Кевин Тили Франция успя да изравни на 4:4 и заличи аванса на българите, които обаче продължаваха да притежават инициативата в резултата.

Играта продължи да се развива точка за точка и в крайна сметка Франция се оттегли на първия интервал с минимален аванс при 8:7. Франция поведе с 10:8, след като блокадата омекоти атака през центъраа на Виктор Йосифов и последва блокаут за "петлите", а в следващото разиграване блокадата на Льо Ру хвана атаката на Владо Николов - 11:8 за гостите.

Великолепното посрещане на Франция, в комбинация с неудобния сервис на Льо Ру, позволи на "петлите" да поведат убедително в резултата с 15:10, тъй като Теодор Салпаров не успяваше да противодейства на началния удар. На втория интервал положението за България не бе никак розово след нов ас на Льо Ру - 10:16.

Сервисът на Франция очевидно вършеше далеч повече работа за гостите, докато нашите изпълнители често бъркаха и това наклони сериозно везните в полза на "петлите" - 14:20. Началният удар на "лъвовете' нямаше същия ефект и пасивът не бе заличен - 16:25.

Втори сет

В началото на втората част българите бяха далеч по-съсредоточени на посрещане и успяваха да организират спокойно атаките си, като забивките на Владо Николов се оказаха нерешима задача за френския отбор. На първи интервал се оттеглихме с аванс от 8:6, изграден главно заради по-концентрираната игра в отбрана.

За съжаление, сервисът на Ерван Н'Гапет се оказа сложна задача за българското посрещане и Франция успя да дръпне с 10:12, а нашият начален удар продължаваше да бъде колеблив. Льо Ру отново направи значителна серия с асове, която тероризираше нашето посрещане, за да могат "петлите" да се откъснат с шест точки на втория интервал.

Добрият сервис на Владо Николов и хубавата работа на блокадата стопиха част от пасива на "лъвовете", които нанизаха три поредни точки за 13:16. В крайна сметка сле нова серия от начален удар на Льо Ру французите дръпнаха още по-значително в резултата и приключиха сета при 20:25 след грешка на Владо Николов.

Трети сет

Най-накрая България успя да се противопостави на всички силни компоненти от играта на французите и задейства блокадата си, въпреки поредните пропуски в посрещането. Въпреки импулса в действията на "лъвовете", най-вече заради сервиса на Льо Ру "петлите" имаха аванс от две точки на първия интервал.

България осъществи обрат до 10:9 след три поредни точки от блокада, вдъхновени от отличния сервис на Андрей Жеков. Второто техническо прекъсване дойде при 16:15 за "лъвовете", въпреки че началният им удар продължаваше да не носи позитиви и рядко създаваше проблеми на противниковото посрещане.

Играта в третия сет не спря да се развива точка за точка до 20:20, въпреки че инициативата отиде в полето на Франция. Грешка на Виктор Йосифов при атака през центъра донесе две точки аванс на "петлите", а следващото разиграване с опит за забивка на Станислав Петков също доведе до блокада в наш ущърб.

В крайна сметка на 21 точки Франция приключи мача и заслужено се класира за Финалната шестица в Рио де Жанейро - 0:3 след 16:25, 20:25 и 21:25.

Преди мача

България стигна до мача за титлата, след като разпиля Белгия с 3:1 във вчерашния полуфинал, а Франция постигна още по-категорична победа с 3:0 над Аржентина в другия полуфинал.

В Световната лига България няма загуба от Франция от 2006 година насам, а най-сериозното поражение за „петлите“ бе нанесено от нашите национали през 2012-та, когато ги надвихме в олимпийската квалификация за Игрите в Лондон.

В мача за бронзовите медали във Втора дивизия Белгия загуби от Аржентина с 2:3 (18:25, 25:20, 21:25, 25:18, 11:15)

Състави:

БЪЛГАРИЯ: Андрей Жеков, Владимир Николов, Тодор Алексиев, Николай Пенчев, Виктор Йосифов, Николай Николов - Теодор Салпаров-либеро

Старши-треньор: ПЛАМЕН КОНСТАНТИНОВ

ФРАНЦИЯ: Бенжамен Тонюти, Антонен Рузие, Ървин Нгапет, Кевин Тили, Кевин Льо Ру, Никола Льо Гаф - Женя Гребенников-либеро

Старши-треньор: Лоран Тили.