България vs. Франция – финал преди финалите в Световна лига

галерия:

снимка: fivb.org

Българският национален отбор по волейбол ще се изправи срещу Франция в събота от 20:40 часа във финала на Втора дивизия на Световната лига в зала „Конгресна“ в Двореца на културата и спорта във Варна.

Залогът е не само титлата във Втора дивизия, но и участие във Финалната шестица на най-комерсиалния волейболен турнир в Рио де Жанейро, които започват на 15 юли и включват водещите сили в спорта, участващи в Първа дивизия.

Почти сигурно е, че титлата във Втора дивизия ще осигури участие на шампиона в по-горния ешелон на Световната лига от следващата година – тъй като това би станало за сметка на разочаровалата Русия обаче, не е ясно дали Международната федерация FIVB ще се „престраши“ да изхвърли „сборная“ от елита.

Франция е единственият непобеден отбор в Световната лига до момента, като „петлите“ спечелиха и 13-те си срещи до момента, като на полуфиналите разгромиха Аржентина с 3:0 – в отделните геймове на 13, 20 и 17 точки.

България има добри спомени от срещите си с Франция в турнира – спечелили сме шест от 11-те си двубоя, включително последните два през 2013 година. Тогава надделяваме с 3:2 и 3:0 и не сме се срещали досега на големи първенства. Последният успех на „петлите“ в Лигата е 3:0 през 2006 година, когато Франция постига най-доброто си класиране и стига до финала, който губи с 2:3 от Бразилия.

4144833

България се стреми да се класира за четвърти път на Финалната шестица в последните пет издания на Световната лига – изключение прави единствено изключително слабата миналогодишна кампания. „Лъвовете“ са финиширали в топ 6 в 11 от предишните си 11 участия в турнира, но все още нямат титла и дори медал.

9-те победи досега през тази година са същият брой както през последните две издания на Лигата. Виктор Йосифов пък с 34 точки от блокада е на първо място в турнира по този показател и го дели с центъра на Иран Сейед Мохамед Мусави Ераги.

Франция и миналата година игра финал във Втора дивизия на Световната лига, но го загуби от Австралия и не можа да се вмести в по-горната група. „Петлите“ не само са единственият непобеден отбор в турнира, но и записаха най-дългата победна серия в историята. Те също разчитат много на блокадата си, като Кевин льо Ру има 30 записани точки чрез този прийом.