Световно по волейбол 2014: България се изправя срещу шампиона

галерия:

снимка: fivb.org

Днес националният отбор на България започва мачовете си от втората групова фаза на 18-ото Световно първенство по волейбол, след изиграването на която ще бъдат определени най-добрите шест отбора в света.

“Лъвовете” на Пламен Константинов излизат срещу действащия трикратен шампион Бразилия. Двубоят от група F на шампионата е в зала “Сподек Арена” в Катовице и започва в 17:40 часа българско време.

Както е известно за група F се класираха отборите на Русия, Канада, България, Китай, Бразилия, Германия, Финландия и Куба или четирите най-добри отбори от група C и група B.

Според регламента отборите които вече са играли един мач помежду си няма да се срещат отново, а ще се изправят срещу отборите от другата група. В класирането обаче влизат вече и резултатите от първата фаза.

Така без да сме изиграли мач срещу отбор от група B, България е на пето място с актив от 5 точки. Три от тях са за победата срещу Китай и две точки за двете загуби от Канада и Русия с по 2:3 гейма. Бразилия пък е с пълен актив от 9 точки и е лидер в класирането в група F, а пред “лъвовете” са още Русия (8 точки), Германия (6 точки) и Канада (5 точки).

Битката ще бъде за първите три места, които дават право на участие в последната трета групова фаза, след изиграването на която ще бъдат излъчени полуфиналистите.

4112756

България завърши на трето място в група С, след като записа три победи (над Мексико, Китай и Египет) и две загуби (от Канада и Русия).

Защитаващият титлата си отбор на Бразилия прегази съперниците си в група В, постигайки пет победи, с които си гарантира първото място в потока. С тези успехи “Селесао” влезе в серия от девет поредни победи на световни волейболни финали.

Въпреки че досега не впечатлиха с представянето си, в последния ни мач с Русия българските волейболисти показаха, че продължават да бъдат отбор, с който всички трябва да се съобразяват.

Каквото и да се каже за Бразилия ще бъде малко. Южноамериканците диктуват модата във волейбола в последните 10 - 15 години, а доказателство за това са трите им поредни световни титли (2002, 2006, 2010).

4112755

От друга страна България е традиционно неудобен съперник за бразилците и неведнъж отборът ни е нанасял поражения на именития си съперник. Досега двата тима са се срещали 12 пъти на световно по волейбол, а балансът е 7-5 в полза на световните шампиони, като всичките им победи са с резултат 3:0 или 3:1.

4112758

За последно България и Бразилия играха на предишния Мондиал 2010, където “лъвовете” се наложиха с 3:0. Волейболните фенове обаче няма как да не си спомнят, че тогава бразилците направиха всичко възможно, за да загубят с цел да си осигурят по-лек съперник в следващата фаза. В крайна сметка това се случи и впоследствие “Селесао” триумфира с третата си световна титла, а България отпадна от Куба в пряк сблъсък за място на полуфиналите.

В последния си мач с Русия националният ни отбор даде свидна жертва, след като най-добрият ни централен блокировач Виктор Йосифов получи контузия, която го извади от сметките до края на шампионата.

4112759

В негово отсъствие Пламен Константинов остава на разположение само с двама централни нападатели - Светослав Гоцев и Теодор Тодоров. Ако се наложи, обаче, като блокировачи могат да играят и диагоналите ни Цветан Соколов и Данаил Милушев.

На пресконференцията преди мача треньорът на “лъвовете” заяви, че Виктор Йосифов е неизменна част от тима и ще липсва много на отбора.

"Няма какво да направим за Виктор, защото той ще ни липсва много. Всъщност има какво да направим. Можем да изиграем тази фаза точно заради Виктор. Това е единственото нещо, което можем да направим. Затова държа, когато докторът разреши, Виктор да се върне в отбора и да бъде с момчетата”, каза Гибона.

Константинов добави, че има много хубави спомени от “Сподек Арена”, както и че в миналото българските национали не са имали никакъв страх от Бразилия и се надява и в днешния мач да е така.

Той смята, че отборът му има своите шансове, въпреки че не се нае да прогнозира победа срещу именития съперник. Гибона логично не пожела да разкрие и с каква тактика ще излезе срещу бразилците, като само каза, че те имат много добро посрещане, което трябва да се опитаме да разстроим с агресивен сервис.

4112751

"Имам много добри спомени от тук. Мога да кажа, че едно време онзи отбор на България нямаше никакъв страх от Бразилия. Даже съм сигурен, че бразилците изобщо не ни обичаха като съперник и винаги са имали проблеми срещу нас.

Сега времената са други и не могат да се сравняват поколенията. Сигурен съм че имаме шансове да играем наравно срещу Бразилия. Не мога да кажа или да се изхвърлям, че ще бием Бразилия - те са действащите световни шампиони”, коментира Гибона.

В лагера на Бразилия също очакват тежък сблъсък с България, като според селекционера Бернардо Резенде в този мач не може да се говори за фаворит.

4112760

“Медиите пишат, че сме фаворити, но ние не се чувстваме така. Какво да кажа за България? Нов треньор, много добър отбор, който се опитва да играе малко по-умно.

Ние също разполагаме с добър отбор и целта ни е да стигнем до финала. Очаквам доста труден мач с българите, защото те са много много силов отбор”, коментира легендарният наставник на “Селесао”.

Програмата на България за втората групова фаза:

ПРОГРАМА - СВЕТОВНО ПЪРВЕНСТВО 2014