България излиза за най-важния си мач на Световното по волейбол

галерия:

снимка: fivb.org

Волейболните национали на България излизат днес за най-важният си двубой от Световното първенство по волейбол в Полша.

България има нужда от задължителна победа над отбора на Германия ако има желание да се класира в топ 6 на шампионата.

Двубоят започва от 21:25 часа българско време и може да проследите на живо с коментарите на Sporta.bg.

Германците заемат в момента заветното трето място в нашата група Е, което е последното място даващо право на участие в следващата фаза. Немците са с 9 точки, а България има 5. Между двата отбора в класирането се намират и канадците със 7 точки.

При победа за България днес с 3:0 или 3:1 гейма ще се доближим само на точка до Германия. "Лъвовете" имат по-лошо съотношение на геймовете, но програмата на Германия е по-трудна като следват битки с Русия и Канада, докато българите ги очакват Финландия и Куба.

България изигра един от най-слабите си мачове вчера срещу Бразилия като никой не иска да си спомня първият гейм. След мача всички национали и треньора Пламен Константинов се обединиха около съвземането на отбора с победа над Германия.

4112968

България ще изиграе своя мач номер 150 на световни първенства именно срещу немците. Интересното е, че в тази класация само Бразилия и Русия (заедно със СССР) имат повече мачове от нас.

България и Германия (Източна и Западна) са се срещали досега шест пъти на световни първенства като двата отбора са си разделили по три победи. Най-болезнената загуба за България е на Световното първенство през 1970-та година в България, когато в зала "Фестивална" българите губят последният мач и остават на второ място зад немците в крайното класиране. Това е и най-доброто класиране на България на световни първенства.

В последните няколко години България и Германия са изиграли няколко много важни мача. Всички помним загубата на "лъвовете" в олимпийската квалификация в България, която костваше главата на Радо Стойчев. След това България си го върна на германците на Олимпиадата в Лондон като постигнахме класическа победа с 3:0 в 1/4 финалите на турнира.

Последните два сблъсъка бяха на Европейското първенство миналата година пак в Полша. Тогава България загуби в мач от груповата фаза с 2:3, но отново си го върна тъпкано на германците в елиминациите, отстранявайки ги на 1/4 финалите с 3:1. Сегашният двубой е не по-малко важен за двете нации.