Три от три за "лъвиците" на Световното Гран При

снимка: fivb.org

България постигна трета поредна победа в група "Q" на Световното Гран При по волейбол.

Вторият състав на българския национален отбор, воден от треньора Иван Петков, надигра домакина Мексико с 3:1 (25:23, 25:20, 23:25, 25:21) и завърши турнира с три успеха от три срещи.

България се класира по право за финалите на Гран При в трета дивизия, защото е домакин на решителните мачове в Самоков през август.

Срещу състава на Мексико резултатът можеше да бъде още по-изразителен, но отпускане в края на третата част даде шанс на домакините да се върнат в мача.

Габриела Цветанова беше най-резултатна с 24 точки, а 16 точки добави нейната съотборничка Нася Димитрова. За мексиканките 18 точки реализира Лисбет Сайнс.

"Чувствам се невероятно. Искам да поздравя българския и мексиканския отбор. Знам, че допуснахме някои грешки, но благодарение на нашия опит успяхме да спечелим двубоя.

Във всеки мач започвахме все по-добре, но часовата разлика ни се отразяваше. Същото важи и за дългия полет, както и за надморската височина в Мексико Сити. Тръгваме с повече увереност за следващия турнир", каза наставникът на "лъвиците" Иван Петков след мача.

"Подготвихме се много добре за този мач. Отборът се чувства отлично, защото постигна хубава победа. Имахме трудности срещу бързата игра и силните начални удари на Мексико. Отборът ни е готов за мачовете от следващия турнир. Миналите двубои ни помогнаха много", коментира капитанът Цветелина Николова, цитирана от БТА.

През тази седмица българките ще играят на турнира в Пореч (Хърватия). Съперници на отбора ще бъдат домакините, Австралия и Кения.