Желязков: Евроквалификацията е най-важното ни състезание

снимка: cev.lu

Николай Желязков е бивш волейболист и дългогодишен състезател в националния отбор на България. Освен успехите, които пожъна по време на волейболната си кариера в България и в чужбина, Желязков се справя добре и на треньорското поприще.

Бил е треньор на националния отбор за юноши-младша възраст, Левски волей, италианския Кафе Аиело, Виктория Волей, а също така и руския Ярославич (Ярославъл). Желязков пое младежкия национален отбор на България в края на март тази година. След броени дни възпитаниците на Желязков ще домакинстват Европейска квалификация, а в средата на август им предстои и участие на Балканско първенство. Треньорът на младежкия тим говори пред официалния сайт на БФВ, като разкри подробности от подготовката на отбора.

- Предстои квалификация за европейско първенство следващата седмица. Как протече подготовката досега?

- Подготовката протича в два етапа. Първият етап беше лагерът в Тетевен. От неделя вече сме в София и ще се готвим в зала "Христо Ботев" до самата квалификация.

- Предвидени са контроли с Белгия и Испания. Как и защо бяха избрани точно тези противници?

- Противниците бяха избрани по стечение на обстоятелствата, тъй като ние не играем с тях в една квалификационна група. Отборът на Белгия е един много силен отбор в тази възраст, същото важи и за Испания. Доколкото знам, и на самите испанци им е удобно да играят с нас, тъй като от тук заминават директно за Румъния за тяхната квалификация. От друга страна, за нас самите е много добре да играем срещу тези два състава, защото ще играем със силни отбори. Ще премерим сили с два сериозни противника. Ще се видят нашите добри и слаби страни. По възможност ще коригираме слабостите максимално до самата квалификация.

- Какво очаквате да видите от своите възпитаници в тези контроли?

- Принципно това, което човек вижда на тренировки, е малко не съвсем точно. Самите мачове пък показват до голяма степен състоянието на момчетата в игрова обстановка и тяхното поведение на игрището. Тренировките си корелират с мачовете, но все пак мачът е съвсем друго нещо. Ще се радвам да видя по-ясно нещата.

- Може би тези спаринги ще ви помогнат да си изясните на кои точно волейболисти ще разчитате?

- Естествено. Титулярният състав, на този етап, е само в рамките на теорията. Имам в главата си някакъв идеи, но самите мачове ще подскажат допълнително. Поради липса на възможност във времето, мисля да уточня състава след мачовете с Белгия и на практика мачовете с Испания да ги играем с 12-те, на които ще разчитаме на самата квалификация. А вече самите титуляри ще ги определяме мач за мач. Ще играе този, който покаже най-доброто.

- На самата квалификация ще играете с отборите на Гърция, Великобритания и Холандия.Кой от тези съперници може да ни причини най-големи трудности?

- Мисля, че най-големите трудности можем да си ги създадем ние самите. Най-важно е ние да покажем най-добрия волейбол, на който сме способни и оттам-нататък да гледаме в това, което сме длъжни да постигнем и направим. Нашата цел номер 1, разбира се, е да спечелим квалификацията. За Великобритания знам, че не са много силен състав, но информацията ми не е пълна все пак. Отборът на Холандия е съставен от изключително талантливи състезатели. Има 5 момчета в разширения състав на мъжкия отбор. Холандците са много високи момчета, много перспективни. Това говори, че в бъдеще ще бъдат един много силен състав. До този момент са малко физически неукрепнали. Отборът на Гърция вече - може би чисто демографски, е физически по-изграден. От гледна точка на перспективата обаче, отборът на Холандия е един много перспективен състав.

- До каква степен факторът "домакинство" може да ни помогне?

- Домакинството винаги е било плюс и положителен фактор. Понякога обаче то е било и под някаква форма бумеранг. Имало е прекалено напрежение в желанието за успех. Но в крайна сметка, всичко зависи от волейболните аргументи, които ние ще покажем на игрището.

- През лятото предстои и Балканско първенство за младежи. Попаднахме в група 1, където ще срещнем отборите на Македония, Босна и Херцеговина и Черна гора. Имате ли някаква идея вече как ще протича подготовката?

- На този етап мислим само за европейската квалификация, тъй като това е най-важното състезание за момента. Важно е да класираме отбора за европейско първенство. Оттам-нататък всичко ще бъде подчинено на следващия етап, на следващото голямо състезание.