Цецо Соколов спечели Купата на Италия

снимка: cev.lu

Българският волейболист Цветан Соколов се превърна в главно действащо лице при победата на Лубе Чивитанова на финала за Купата на Италия. Неговият тим спечели пред препълнената зала в Болоня с 3:1 гейма (25:21, 23:25, 25:15, 25:20) срещу Диатек Трентино (Тренто).

Това е първи трофей в треньорската кариера на Джанлоренцо Бленини, който води отбора на Чивитанова, който не е печелил националната купа от 2009-а година.

В първия гейм Луба Кучине Чивитанова успя да наложи своето надмощие най-вече заради силните изяви на Османи Хуанторена, който се намеси решаващо при 9:8 и при 11:9. След много грешки при началния удар и на двата отбора (общо 12 в сета), тимът на Соколов успя да удържи преднината си и да спечели с 4 точки.

Във втория сет нервите взеха връх, като отборът на Чивитанова не успя да се настрои правилно, а и постоянното използване на видеонализа изнервяше играчите. При едно обжалване при 19:20 то бе спечелено от треньора на Тренто и те поведоха с 21:19, което означаваше и преднина за гейма.

В третата част Цветан Соколов взе нещата в свои ръце и беше в основата на преднината от 6 точки на своя тим- 19:13 и 21:15. Нещата не се промениха и в четвъртия гейм, където Соколов и Хуанторена осигуриха успеха на тима си.

Българинът беше и най-резултатен за своя тим, след като завърши мача с 20 точки и логично беше определен за MVP на финала. Хуанторена добави 15 точки, а Станкович и Ковар останаха с по 11.