Новият треньор на "лъвиците" за договора и целите си с България

снимка: fivb.org

Новият селекционер на женския ни национален отбор по волейбол Владимир Кузюткин даде интервю по повод назначението си на поста. 67-годишният специалист има огромен опит в мъжкия и в женския волейбол, като е бил начело на женския национален тим на Русия.

"Интересът към предстоящата работа в България ме вълнува много. Това е нормално в треньорската кариера. Ако бях назначен за треньор на САЩ, би било сензация.

Естествено е да работя в България. Съгласих се да поема отбора, защото един треньор не може да седи без работа. Не става въпрос буквално за договор. По-скоро ще си сътруднича с българския отбор.

Сътрудничеството ни ще премине в два етапа - преди Световното първенство и след него. Това ми харесва повече от един договор", коментира Кузюткин пред Sportbox.ru.

"Двете страни отделиха доста време, за да се изясни ситуацията. Трябва да бъде ясно това, което се изисква в дадената ситуация. Все пак става дума за България, не за Русия. В Русия има много потенциал и възможности, както и амбиции. Има добри състезатели, добра база и много пари.

България е малка страна от само седем милиона човека. Впечатлен съм от това, че от Българската волейболна федерация искат да работят с мен. България има добро име във волейбола, въпреки някои трудности. Волейболът е популярен спорт в страната.

Популярността на женския волейбол спадна. Може би никой не си спомня, че българският женски отбор е бил европейски шампион. Страната е съхранила традициите си. Всичко това много ми допада.

В България има много младежи, които се отнасят съвсем сериозно към работата си във волейбола. Страната може да се смята за една от най-силните в Европа заедно с Русия, Италия, Сърбия и Турция.

Всичко зависи от нивото на организация. Видях, че желанието на федерацията на България и на президента ѝ е да бъдат постигнати успехи на предстоящото Световно първенство", каза още опитният специалист, цитиран от БТА.

Жребият за Мондиал 2014 в Италия е по-късно днес.