Евроволей 2013 - небивал успех

снимка: cev.lu

Европейската волейболна федерация (ЦЕВ) отчете като огромен успех провеждането на Евроволей 2013 в Полша и Дания.

 

За първи път от 57 години насам, когато българските национали играха със СССР на Националния стадион „Васил Левски", волейболен сблъсък се проведе на футболен стадион - „Паркен Арена" в Копенхаген.

 

Въпреки двата гафа със спирането на тока на стадиона по време на финалния двубой между Русия и Италия, от ЦЕВ със задоволство обобщават великолепното провеждане на целия шампионат.

 

„Много сме доволни и щастливи от усилията, които положиха тези две страни. Специално Дания направи изключителен прогрес през последните години, а в тези 10-ина дни направи много за развитието на волейбола", заяви президентът на ЦЕВ Андре Майер.

 

Sporta.bg припомня, че Майер е получил уверение на министъра на младежта и спорта Мариана Георгиева за гладкото провеждане на Европейското първенство в София и Варна (съвместно с Италия) през 2015-та година.

 

От датска страна също има сериозно задоволство от добре свършената работа, от високата посещаемост на финалните двубои на „Паркен" (между 5 и 7 хиляди зрители наблюдаваха полуфиналите и последните два мача) и от огромния телевизионен интерес.

 

Повече от 160 държави предаваха на живо полуфиналите и финалите.

 

Победителката в Евровизия 2013 Емели де Форест от Дания пък подгря феновете преди началото на битките от последния състезателен ден.

 

Въпреки че остана извън медалите, българският национален отбор се бетонира сред световния елит във волейбола, записвайки 4-то поредно класиране в топ 4 на голям шампионат.

 

С подобно постижение не може да се похвали нито един друг национален тим. Русия спечели първа европейска титла от 22 години, Италия за втори пореден път се окичи със сребро, а Сърбия замени златото от 2011-та с бронзови отличия.