Алексиев избран за най-добър посрещач на Евроволей

снимка: БТА/AP

Капитанът на българския национален отбор по волейбол Тодор Алексиев беше избран за най-добър посрещач на завършилото Европейско първенство в Полша и Дания.

 

Алексиев получи наградата си за номер 1 на своя пост веднага след края на финалния двубой, който очаквано бе спечелен от Русия с 3:1 над Италия.

 

Капитанът на „лъвовете" е единственият от възпитаниците на Камило Плачи, който беше удостоен с индивидуален приз след края на шампионата на Стария континент.

 

Противно на логиката и очакванията за диагонал номер 1 не бе избран Цветан Соколов, а младата надежда на сръбския волейбол Александър Атанасиевич. „Наследникът" на легендата Иван Милкович бе най-резултатен за „плавите" в мача за бронзовите медали, спечелен от Сърбия с 3:0 срещу българския отбор.

 

На пресконференцията след срещата самият Атанасиевич сподели, че Соколов е най-добрият реализатор в света, но въпреки това организаторите предпочетоха да дадат наградата на сърбина.

 

В раздаването на призовете за отделните постове нямаше определена схема, защото шампионите Русия и бронзовите медалисти Сърбия излъчиха по трима наградени, сребърните медалисти Италия - двама, а четвъртите България - само Алексиев.

 

Освен Атанасиевич, Сречко Лисинац получи приз за най-добър блокировач, а наградата за феърплей отиде в ръцете на Никола Йовович.

 

Най-добър разпределител очаквано стана Сергей Гранкин, а за либеро номер 1 бе избран друг играч на „сборная" - Алексей Вербов. 218-сантиметровият гигант Дмитрий Мусерски грабна приза за „най-полезен играч" на турнира (MVP).

 

Най-добър изпълнител на начален удар стана Иван Зайцев, а съотборникът му от „Скуадра адзура" Лука Ветори бе отличен като номер 1 при нападателите.