22 години по-късно: Русия отново е европейски шампион

снимка: БТА/AP

Националният отбор по волейбол на Русия затвърди пълната си доминация в спорта за пореден път, след като надигра Италия с 3:1 (25:20, 25:22, 22:25, 25:17) на финала на Евроволей 2013 и се окичи отново със златните медали.

 

Това е трето поредно злато за Мусерский и компания, след като те спечелиха Олимпийските игри през 2012, както и тазгодишното издание на Световната лига.

 

Освен това те завоюваха и първа европейска титла от 1991 година насам. През тези 22 години Русия завоюва три сребърни и 5 бронзови медала, но така и не спечели шампионата, а от 2003 година дори нямаше медал. Последната титла пък датира от времето на СССР.

 

Днес Русия можеше и да спечели чисто с 3:0, но позволи отпускане в третата част и логично съживи мечтите на Италия. След това обаче новите шампиони се разиграха и убиха интригава в четвъртия гейм.

 

Шампионът от Световната лига започна отлично срещата и безпроблемно поведе с 8:4 след разнообразна атака в нападение и на моменти брилянтна защита. Подобно на двубоя с България "адзурите" стартираха мудно, а звездата на тима Зайцев беше блокиран няколко пъти, което повиши разликата до 16:8.

 

Концентрацията на Русия леко спадна след този аванс, като италианците се опитаха да се върнат в срещата, но Сивожелез, Мусерский и Павлов с отлични атаки донесоха успеха с 25:20 в първия гейм.

 

Втората част започна още по-отчайващо за Италия - слаба атака, а въпреки силната си защита вторите от Евроволей 2011 изоставаха с 10:3, а след това и 11:4 след атака на Сивожелез. Всичко изглеждаше отлично за руснаците, които продължиха да водят и при следващата техническа пауза за 16:10.

 

На терена се беше появил и Кристиан Савани, който смени отчайващия Зайцев, а неговата стабилна игра позволи на Травица да разиграе и Ветори. Именно това доведе и до съкращаване на преднината на олимпийските шампиони.

 

В решаващите минути при 19:17 за Русия осветлението на "Паркен" спря и се наложи прекъсване, а само няколко разигравания по-късно осветлението отново спря. Не последваха нови смущения, но това охлади италианците, които чрез Пароди и Ветори не успяха да завършат няколко атаки, а след грешен сервис на Италия Русия спечели с 25:22.

 

Всички очакваха срещата да приключи в третия гейм, но "скуадра адзура" даде всичко от себе си в следващата част. Ветори и Савани продължиха да атакуват успешно, а Бирарели създаваше огромни неприятности с флот сервиса си, както и атаките през центъра.

 

Това доведе до аванс от 11:8, а след това и 16:15 за "адзурите". Бирарели и Ветори дадоха ключов аванс на своите при 19:17, а отново диагоналът успя да забие през двойния блок на съперника за 23:20. Впоследствие вицешампионите успяха да стигнат и до успеха с 25:22.

 

Това обаче амбицира до краен предел Русия, която буквално помете своя съперник. Въпреки равновесието в резултата до 6:6 олимпийските шампиони набраха скорост, поведоха с 8:6, а след много силна игра на Сивожелез и Павлов поведоха и с 18:12 - цели 6 точки. Италия можеше да се доближи на 3, но нови грешки в защита, блок на Мусерски и атака на Зайцев увеличиха преднината на 21:14. До края на двубоя шампионите нямаха проблеми и след 25:17 се поздравиха с нова титла.