Салпаров: Нямаме лидер, преди имахме Казийски

снимка: Булфото

Либерото на националния отбор Теодор Салпаров опита да обясни неуспехите на българския тим на полуфинали и мачове за трето място с липсата на лидер, „който да иска топката и да завършва атаките след 20-ата точка".

 

Салпаров, както винаги, бе сред най-добрите на своя пост на Европейското първенство, но не можа да стори нищо, за да предотврати поражението с 0:3 от Сърбия в битката за бронзовите медали.

 

„Вижда се, че нямаме лидер, който да поеме отговорността, да иска топката и да завършва атаките след 20-ата точка", заяви крайно разочарованият Салпаров.

 

„Преди имахме играчи като Матей Казийски, Пламен Константинов и Владимир Николов, които знаеха как да отиграят дадена топка под напрежение. Цецо Соколов, момчето, едва миналия сезон започна да играе постоянно в Кунео и да участва на финали, като бъдещето е пред него.

 

На останалите ни липсва участие във важни мачове на клубно ниво. Не знам какви изводи можем да си направим, не мога да кажа, че сърбите са искали повече от нас победата в днешния мач, но е факт, че я заслужаваха повече.

 

Те също имат един сравнително млад състав, но играха пределно мобилизирани днес и победиха", каза още Салпаров.

 

Индиректно Теди остави впечатление, че говори предимно за липсата на Матей Казийски в състава, който не се състезава за националния отбор от спечелените квалификации за Олимпиадата в Лондон.

 

България няма ресурсите на Русия и Италия по отношение на млади волейболисти и затова е кощунство фактът, че не можем да разчитаме на играч номер 1 в света заради неизвестни проблеми с федерацията.

 

Заради строгия политически режим Куба неколкократно се лишаваше от най-добрите си състезатели през годините и тези пречки доведоха до пълния крах на отбора на Олимпиадата и Световната лига 2013-та година.