Жалко: "Лъвовете" 4-ти за 4-ти пореден път

снимка: cev.lu

Българският национален отбор по волейбол за четвърти пореден път остана в подножието на медалите, след като допусна загуба с 0:3 от Сърбия в спор за бронза на Европейското първенство на „Паркен Арена" в Копенхаген.

 

Трикольорите започнаха силно двубоя, но постепенно отстъпиха инициативата след втория интервал и загубиха първия гейм с 22:25 след 27 минути игра. Следващата част се превърна в истински трилър, като и двата тима имаха възможности да я спечелят, но с голяма доза спортен шанс (и спорно отсъждане на съдията в наш ущърб) "плавите" натрупаха солиден аванс след 32:30 и 2:0 в геймовете.

 

Третият също се разви драматично, но в критичните моменти сърбите се възползваха по-успешно от възможностите си и затвориха мача при 27:25.

 

Така след 4-тото място на Световната лига през 2012-та, на Олимпийските игри в Лондон, на Световната лига 2013, сега последва почетната позиция и на Евроволей 2013 в Полша и Дания.

 

Цветан Соколов не беше на обичайното си високо ниво и завърши мача с 11 точки (2 аса), като в големи части от третия гейм отстъпи мястото си на Данаил Милушев, който пък се отчете с 1 точка.

 

Капитанът Тодор Алексиев отново не можа да поеме отговорността на посрещане и при завършването на атаките, но все пак приключи мача с 8 пункта, с колкото завърши и Тодор Скримов.

 

Алексиев коментира след края на двубоя, че "лъвовете" не са били далеч от медала, но не са им стигнали силите.

 

Валентин Братоев се включи отлично в края на втория гейм и наниза 6 точки, като 2 от тях бяха директно от начален удар. Поздравления заслужиха центровете Теодор Тодоров и Виктор Йосифов (3 и 4 точки), както и либерото Теодор Салпаров, макар че и той е изигравал по-добри мачове в кариерата си.

 

Самият Салпаров призна, че има един основен проблем за "лъвовете" в подобни битки за медалите - липсата на лидер, който да поема отговорността в разиграванията след 20-ата точка.

 

Ники Николов игра в първите два гейма и се отчете с 4 точки, а разпределителят Георги Братоев наниза 2.

 

Страхотен мач за Сърбия направиха Александър Атанасиевич (18 точки) и Никола Ковачевич (15 точки), които бяха основните инструменти в отбора на бившите еврошампиони.

 

„Лъвовете" не можаха да се класират директно за Световното първенство догодина, тъй като само медалистите от Евроволей печелят това право. Възпитаниците на Камило Плачи ще трябва да минат баражи, за да играят на Мондиала.

 

Гейм номер 1

 

България пое инициативата от първото разиграване с блок на Ники Николов, чрез който поведохме в резултата и принуждавахме сърбите да догонват до 4:3. Тогава мощният сервис на Соколов не даде шанс на съперника да отиграе и „лъвовете" реализираха брейк точка. Скримов разстрои посрещането на сърбите с ас за 7:4, като правеше впечатление, че „плавите" значително по-трудно стигаха до точка. Първият интервал дойде при 8:5 в наша полза.

 

Топка в аут при атака на Никола Ковачевич възстанови аванса от 3 точки на „лъвовете" при 12:9, след като преди това нашите бяха направили грешка от сервис. Соколов бе спрян за първи път на блок от Марко Подрашчанин за 13:11, но Скримов с 4-ата си точка направи 14:11. Цецо отново не можа да се разпише, този път срещу единичната блокада на Милош Никич, а след като и Алексиев беше спрян, сърбите изравниха на 14:14. Грешка на Йосифов от сервис направи резултата 15:16 за Сърбия на второто техническо прекъсване.

 

Българският блок проработи за втори път за 16:16, когато Братоев спря Милош Никич. За съжаление, контакт с мрежата на Николай Николов при спорна топка донесе аванс от 2 точки на сърбите - 17:19. Атака в аут на Скримов на единичен блок дори увеличи преднината на съперника - 18:21. Соколов върна надеждите на „лъвовете" с великолепен ас за 20:21, но след това прати топката в мрежата - 20:22. България изравни с втория ас на Скримов, но Сърбия стигна до гейм-бол 22:24 с точка от сервис на Ковачевич. Александър Атанасиевич сложи край на сета с успешна атака - 22:25 и 0:1.

 

Гейм номер 2

 

Блокада на Николай Николов срещу Никич позволи на „лъвовете" отново да вземат ранен аванс - 2:0. Неудобна топка от Братоев към Алексиев принуди капитанът да сбърка и „плавите" изравниха, като абсолютно същия момент се разигра при следващата ситуация - 3:3. Успешна употреба на „ястребовото око" ни върна аванса, а великолепна единична блокада на Скримов ни изстреля още по-напред - 5:3. Технично отиграване на Ковачевич върна Сърбия в резултата, но Соколов с безпощадна забивка реализира за 7:5. Сервис в аут на Ковачевич прати отборите в първа пауза при 8:6 в наша полза.

 

Фамозен ас в стил „падащ лист" на Цецо увеличи преднината ни на 9:6. Братоев отново се провали с пас към Скримов, който прати атаката му в блока на сърбите, но нашият разпределител се поправи с отлична пусната топка за 11:9. Жоро се справи с трудна ситуация при 12:11, като вдигна идеално за Алексиев и капитанът отигра за 13:11. Сърбите изравниха 13:13 след първото дълго разиграване в гейма, предизвикано от мощния сервис на Атанасиевич. Поредната блокада срещу Скримов позволи на „плавите" да поведат с два пункта на втория интервал.

 

При 17:14 Скримов беше заменен от Валентин Братоев, който записа първата си точка за 18:16. След отличен сервис на Виктор Йосифов сърбите не можаха да организират атака по най-добрия начин и след топка в аут изравнихме 19:19. За съжаление, поредно неразбирателство между Братоев и Соколов доведе до блокада на Сречко Лисинац за 22:20 в полза на сърбите. Успешна атака на Атанасиевич донесе двоен гейм-бол за „плавите" при 24:22. Топка в аут на Подрашчанин обаче коства и втората възможност на съперника да затвори частта - 24:24! Вальо Братоев затвърди великолепното си включване с важен ас за 26:25! За съжаление, атака в аут на Соколов върна предимството на сърбите - 26:27, а в последствие и 27:28.

 

При 28:28 изпуснахме златен шанс да реализираме от контраатака, като Алексиев бе хванат на блок и отново дадохме шанс на съперника да затвори гейма. Еър Теди оправда прякора си с исполинска блокада срещу Атанасиевич за 30:29 в наша полза, но съдията за втори пореден път в мача се изложи с решение да отсъди носена топка - 30:30. С помощта на мрежата сърбите си заслужиха контраатака и Атанасиевич донесе успеха във втория гейм с блок-аут за 32:30.

 

Гейм номер 3

 

Атанасиевич и Ковачевич продължиха да бъдат убийствено ефективни и с по 3 точки, плюс 1 блокада осигуриха аванс 8:5 за сърбите на първия интервал. "Плавите" сбъркаха три пъти преди паузата, но въпреки това нашите редици все още бяха сковани и не успявахме да се противопоставим. Данаил Милушев се включи на мястото на Соколов, а Братоев остана в игра за сметка на Тодор Скримов.

 

Милушев оправда присъствието си на терена с хубав сервис, последван от блок, който стопи минимално аванса на „плавите" 12:10. Страхотен ас (втори) на Братоев намали изоставането ни на 2 точки при 14:12. Блокада на Йосифов срещу Ковачевич доведе нещата до 15:13, а две поредни атаки в аут на Атанасиевич съвсем заличиха преднината на „плавите" - 15:15. Великолепната серия на Йосифов се оказа ключова и за пълния обрат в резултата - 16:15 за „лъвовете" на втория интервал.

 

За съжаление, сърбите се възползваха от сервисите на Ковачевич, за да останат на точка от българите и дори да изравняват резултата. Еър Теди отново избухна с изключително важен блок за 20:18, с който спечелихме критично дълго разиграване.

 

Милушев беше спрян ключово от Ковачевич на блок, с което „плавите" изравниха на 21:21, а Лисинац не даде шанс на Братоев, за да обърне резултата до 21:22. Соколов се завърна с блок-аут за 22:22, но Ковачевич просто беше неудържим - 22:23. Неманя Петрич осигури два мач-бола за сърбите, като първия беше спасен от Соколов. Пореден страхотен сервис на Братоев принуди „плавите" да сбъркат и да опропастят и втория си мач-бол - 24:24.

 

Вики Йосифов спря с отлична блокада на пръв поглед печеливша атака на Атанасиевич - 25:25. В крайна сметка обаче сърбите материализираха следващия си шанс да затворят мача и се окичиха с бронза след 27:25 и 3:0 чиста победа.

 

Селекционерът Камило Плачи заложи на обичайните титуляри, които изнесоха по-голямата част от турнира. В игра сa Цветан Соколов, Георги Братоев, Тодор Алексиев (капитан), Тодор Скримов, Николай Николов, Виктор Йосифов и Теодор Салпаров (либеро).

 

В очакване за включване от резервната скамейка ще бъдат Николай Пенчев, Теодор Тодоров, Валентин Братоев, Мартин Божилов, Добромир Димитров, Светослав Гоцев и Данаил Милушев.

 

България има добри спомени от последния си двубой срещу Сърбия в спор за бронз - на Световното първенство в Япония през 2006-та година водените от Мартин Стоев национали пребориха звездната селекция на „плавите" с 3:1.

 

Както е известно, „лъвовете" на Камило Плачи отстъпиха на Италия в напрегнат полуфинал вчера, приключил при резултат 3:1 за „адзурите", които за трети пореден път спечелиха битката с България за място на финал на голям турнир.

 

Сърбите пък отстъпиха европейския трон по-рано вчера след 1:3 от олимпийския шампион и победител в Световната лига 2013 Русия. „Сборная" и „Скуадра адзура" ще премерят сили във финала днес от 19:00 часа.

 

Българският национален отбор е единственият с четири поредни участия в полуфинали на големи първенства - Световна лига 2012, Олимпиада 2012, Световна лига 2013 и Евроволей 2013.

 

Сърбия не са влизали в топ 4 на шампионат от европейската си титла през 2011-та година, когато спечелиха драматично с 3:1 срещу Италия.