Отново и отново: Италия се оказа твърде голяма хапка за "лъвовете"

галерия:

България ще спори за бронзовите медали на Евроволей 2013, след като в драматична битка не успя да надскочи себе си и позволи на Италия да стигне до победата с 1:3 (25:19, 22:25, 15:25, 22:25).

 

"Лъвовете" се държаха достойно в срещата, като изпуснаха своя шанс във втория и четвъртия гейм, когато имаха реален шанс срещу "адзурите".

 

Селекционерът Камило Плачи отбеляза именно този факт, че тимът ни е трябвало да спечели поне 2 от 4-те контраатаки, които имахме възможност да отиграем.

 

България стартира много силно двубоя и показа, че има възможност да се бори за златния медал. Соколов и компания буквално прегазиха своя съперник, а частта беше затворена след 25:19.

 

Последва много оспорван гейм, в който родните представители имаха няколко шанса да поведат с решителен аванс и дори водеха с 14:11. В края на частта обаче настъпи срив в българското посрещане, а Италия спечели с 22:25. Именно тази част се оказа и фатална за крайния изход.

 

Това наруши ритъма в българския тим - следващият гейм бе загубен критично с 15:25, като Плачи превъртя почти целия състав, но и това не помогна, като Пенчев и Милушев се пропукаха.

 

В решителната част България водеше с две точки при 14:12, но допусна обрат до 15:20. "Лъвовете" все пак не се предадоха и с великолепен последен напън стигна до 22:23, но Бирарели хвана забивка на Соколов след спорен пас на Братоев, а Ветори донесе победата на Италия с 1:3.

 

Разпределителят на националния отбор Георги Братоев се извини на феновете от името на всички състезатели за поредния изпуснат шанс за участие във финал след поражение от Италия.

 

 

Решителният елемент в срещата беше силният сервис на Италия, който влизаше без проблеми и разби българското посрещане. Соколов не беше на познатата си висота, а капитанът Алексиев също се пречупи във важните моменти. Освен това центровете на Италия се разиграха отлично след първата част и така се стигна до неприятната загуба.

 

Въпреки това България ще играе и утре на Евроволей 2013, като ще се изправи срещу европейския първенец Сърбия, който в другия полуфинал загуби със същия резултат от Русия. Срещата на родните представители е утре от 16:00 часа.

 

 

Гейм №1

 

Първата точка в срещата бе за Цецо Соколов по дългия диагонал - 1:0, а след  това последва блок на Алексиев за 2:0. Италианците пробваха и през центъра, но там Николов бе безмилостен - 3:0. Съперникът се отпуши след грешка на Йосифов, но прекрасни изпълнения в нападение позволиха на родните национали да поведат с 6:2, а Соколов с блок срещу Савани направи 7:2. Отново капитанът на Италия прати топката в аут при следващата атака и 8:2 за България.

 

След паузата двата отбора продължиха с размяна на успешни атаки, но Соколов с мощен ас направи 11:4 - таймаут за Беруто. Това не помогна и отново Зайцев сбърка - 12:4. Скъсен сервис на Скримов позволи нова атака на Соколов и след грешка на блокадата се стигна до 14:5, а след това и до 15:6 след атака на Алексиев. Отново той с блок аут даде аванс от 8 точки на паузата - 16:8.

 

България продължи концентрирано и атаки на Скримов, Соколов и Алексиев поддържаха аванса - 19:10. Италианците сами почнаха да грешат и след нова грешка от сервис се стигна до 22:13. Николов със забивка през центъра даде 7 точки за гейма на България, а Италия записа няколко поредни точки за 24:19 - таймаут Плачи. Минута по-късно Скримов по блока донесе победата за България в гейма.

 

 

Гейм №2

 

Първата точка отново бе за България след блок на Николов - 1:0. Сервисът на Пароди обаче създаде проблеми в посрещането, а Плачи взе таймаут при 2:4. Въпреки че стана 3:6, България се разигра, а Пароди прати топката в аут за 6:6, като преди това Соколов и Николов успяха да съкратят аванса. Последва ново равенство за 7:7, а Соколов заби в Травица за 8:7.

 

Соколов можеше да даде ключов аванс за 11:9, но блокадата успя да го хване - 10:10, а след това и 11:10 след поправка на диагонала ни. В тези минути Алексиев предизвика сериозни проблеми със флота си за посрещането, което помогна за 14:11 в полза на България. Забивка на Скримов и Йосифов пък осигуриха аванс от 16:15 при техническата пауза.

 

Няколко грешки от сервис позволиха на Италия да продължи гонитбата, като равенството продължи да се задържа до 19:19. България имаше шанс да поведе до 21:19, но Соколов беше спрян от Бирарели - 20:20. Скримов заби в полето, но съдиите отсъдиха топката в аут. След видео чек обаче топката бе присъдена вътре - 22:21. Италия обаче обърна до 22:23 след блок на Пароди срещу Соколов. Скримов беше хванат от защитата, а Ветори заби за 22:24. Тежък сервис на Зайцев попречи на добрата атака, а оттам Скримов нямаше как да забие - 22:25.

 

 

Гейм №3

 

Първата точка отново бе за България след атака на Йосифов, а двата отбора отново се "захапаха" - 3:3. Пропусната контра на Николов и неразбирателство между него и Братоев за съжаление помогна на Италия да поведе с 3:5. Няколко грешки от сервис и блок срещу Скримов дадоха аванс от 5:8 за съперника.

 

Последваха нови тежки минути за националите ни, които губеха вече с 6 точки след слаби атаки на Алексиев, Соколов и Йосифов - 6:12. Милушев и Пенчев се появиха на терена, но и това не помогна, а ас на Пароди покачи резултата до 9:15. Прекрасна атака на Зайцев пък направи 10:16.

 

Разликата продължи да се трупа до 10:19 след две грешни атаки на Пенчев. "Адзурите" пък продължиха с добрите атаки през центъра и уверено вървяха към спечелване на гейма - 12:22. Берета през центъра направи 12:23. Зайцев сбърка за 15:24, но Пароди заби за 15:25.

 

Гейм №4

 

Италианците почнаха отново уверено и бързо дръпнаха с 1:3, най-вече заради отличния си сервис, а Зайцев покачи за 4:1. Разликата беше намалена, а след ас на Скримов от флот беше и изравнен 5:5. Соколов пък се разигра и първото техническо прекъсване дойде при 8:7 за България.

 

Блокадата на България работеше добре с Теодор Тодоров, но защитата на Италия продължи да вади невъзможно топки и съперникът върна аванса си - 9:10. След страхотна атака на Скримов, а след това и блокадата България поведе с 12:10. България можеше да увеличи аванса си, но "адзурите" имаха късмет, а след това Соколов сбърка две точки и Италия поведе с 14:16.

 

Последва нова грешка в атака на Алексиев, а Италия поведе с 14:17. И Тодоров беше хванат на блокада за 15:19, а Зайцев наниза ас - 15:20. "Лъвовете" все пак се бориха до самия край и с няколко решителни блокади скъсиха пасива си до 2 точки - 20:22. Пароди обаче заби за 20:23 и прекрати хубавата серия. Соколов с бомбен сервис и блок на Йосифов след това намалиха до 22:23.

 

Последва възможност за равенство, но Соколов беше хванат от Бирарели, а след това Ветори заби мощно срещу единичния блок на Скримов - 22:25.