Русия детронира еврошампиона по пътя към финал на Евроволей

снимка: fivb.org

Русия детронира европейския шампион Сърбия и се класира на финала на Евроволей 2013, след като на националния стадион „Паркен" в датската столица Копенхаген спечели сблъсъка с 3:1 гейма.

 

Олимпийският шампион и победител в тазгодишното издание на Световната лига се нуждаеше от 1:47 часа игрово време, за да стигне до очакваната победа и да играе трети пореден финал на голямо първенство.

 

Възпитаникът на Пламен Константинов в Губерния Николай Павлов беше най-резултатен за „сборная" с 19 точки, като се разигра в последните два гейма на срещата. 218-сантиметровият гигант Дмитрий Мусерски отново беше страшилище в центъра и приключи със 17 пункта.

 

С 14 завърши Евгени Сивожелез, 12 добави Николай Апаликов, а с 10 се отчете Алексей Спиридонов.

 

Диагоналът на Сърбия Александър Атанасиевич се представи под нивото си и завърши с 35% в атака, нанизвайки 13 точки за „плавите". Със същия актив приключи и друг играч на руския Губерния - Милош Никич.

 

Така Русия се класира за финала, който ще се изиграе в неделя от 19:00 часа българско време, докато Сърбия ще спори за бронзовите медали също утре от 16:00 часа.

 

Първата част премина под диктовката на победителите в Световната лига за 2013-та година, като интригата почти отсъстваше от самото начало на разиграванията. Руснаците натрупаха солиден аванс на първия (8:4) и на втория интервал (16:12), като без особени трудности успяха да го съхранят и дори увеличат в решителните мигове на частта. В крайна сметка само за 24 минути братушките спечелиха с 25:19 и поведоха с 1:0.

 

Вторият гейм се разви по същия отличен начин в полза на „сборная", която успя да натрупа значителен аванс от 4 точки на втория интервал - 16:12. Олимпийските шампиони продължиха да мачкат съперника си и в заключителните мигове на сета имаха ключово предимство от 23:21.

 

В този момент обаче сърбите демонстрираха прословутия си дух, с който станаха европейски шампиони само преди 2 години. Диагоналът Александър Атанасиевич успя да завърши успешно няколко възлови разигравания и позволи на „плавите" да стигнат до гейм-бол.

 

Една от редките грешки в атака на гиганта Дмитрий Мусерски пък донесоха равенство на Сърбия в геймовете - 26:24 и 1:1.

 

В третия сет Русия бе на път по идентичен начин да изпусне комфортен аванс в резултата в края на частта, но отново звездите на „сборная" се оказаха ключ към успеха. Особено активни в гейма бяха Алексей Спиридонов с 4 точки, Николай Павлов с 8 и Мусерски с 5 пункта.

 

Милош Никич и Атанасиевич бяха най-резултатни за Сърбия в третия сет с по 8 и 7 точки, но решаващи за поражението на „плавите" се оказаха дългите разигравания, които винаги отиваха на сметката на съперника.

 

Сериозна разлика се получаваше и по отношение на работата на блокадата, като Русия имаше подчертано предимство в този елемент - 12 точки от блок в първите 3 сета срещу 8 за сърбите.

 

Оказалият се последен 4-ти гейм не предложи никаква интрига, като Русия от самото начало натрупа аванс и го задържа, за да спечели в крайна сметка с 25:15 за само 23 минути и така да си подпечата класирането на финал.