България – Италия: време е за отмъщение, време е за финал!

галерия:

снимка: cev.lu

Настъпи часът на България! След по-малко от 10 часа националният отбор на родината се изправя в решителен полуфинал на Европейското първенство по волейбол срещу Италия. Отбор, който в последните две години е "черната котка" за българските герои.


България се изправя срещу един от най-титулуваните отбори на Стария континент в опит да счупи прокобата и да играе на финал на голямо първенство през новия век.


Италия пък излиза срещу "лъвовете" в отчаян опит да стигне до златните медали - тези, които преди две години се изплъзнаха на "скуадра адзура" в Чехия и Австрия.


Цветан Соколов и компания ще се опитат да направят невъзможното, за да преминат през тежкото изпитание на полуфиналите. Те се изправят срещу съперник, на чиято страна е опитът, който е много важен в подобен тип сблъсъци.


България се изправя срещу историята и традицията. Изправя се срещу очакванията на специалисти и фенове. "Лъвовете" излизат срещу Италия, за да покажат на света, че е грешка да бъде подценяван този невероятен отбор.


Кой е по-достоен ще бъде определено на стадион "Паркен" в Дания. За първи път в историята на европейските първенства ще се играе на футболен стадион. За първи път в историята ще има видео система, улавяща грешките на съдиите. Всичко това в името на феновете и феърплея - очаква ни незабравимо шоу, а главни действащи герои ще са златните момчета на България!

 

Пътят към финалите

 


Каквото и да се говори, Италия имаше абсолютно безпроблемен път към финалната четворка на "Паркен". Възпитаниците на Мауро Беруто бяха в група с Беларус, Дания и Белгия - отбори, които дори не са "помирисвали" Световна лига или голям волейболен успех.


Разбира се, Италия предпочете да загуби срещу Белгия (2:3, за да се класира на второ място). Това автоматично изключи четвърфинал срещу Сърбия, а в същото време уреди мачове срещу Холандия и Финландия, за да могат "адзурите" по-лесно да стигнат до заключителната фаза в Дания.


Макар че не показа особено убедителна игра, Италия стигна до полуфиналите и там чака тима на България - отбор, който мина през Ада, за да стигне там, където му е мястото.


Националният ни отбор беше в най-тежката група, където победи Чехия, но загуби от Германия и Русия, за да се класира на трето място. Така, възпитаниците на Камило Плачи трябваше да се изправят срещу Полша в Гданск - двубой, който всички очакваха Полша да вземе. След чутовен обрат обаче, "лъвовете" се класираха напред, а "дружина полска" прие загубата като национална катастрофа.


Последва двубой срещу Германия, а родните представители, макар и изцедени от победата преди по-малко от 24 часа, успяха да стигнат до нов знаменит обрат - този път от 0:1 до 3:1, и да си гарантират мястото на "Паркен" за финалната фаза.


Съперничеството през последните години

 


Без никакво съмнение, може да се каже, че Италия е "черната котка" на България. Този отбор попречи на родните национали да завоюват медал на последните две големи първенства - Олимпиадата и Световната лига. България спечели в груповата фаза срещу "адзурите" с 3:1, но в битката за бронза отстъпи с 1:3, и то благодарение на капитана на съперника Кристиан Савани, който изигра един от най-силните си мачове изобщо в кариерата.


Двата тима се срещнаха отново в Световната лига, като в груповата фаза в Аржентина Италия бе безкомпромисна за 1:3, но отново в битка за бронза възпитаниците на Мауро Беруто имаха далеч повече проблеми. Тогава опитът си каза думата и Италия се поздрави с успеха след титанична битка и 3:1.


Със сигурност обаче българският тим израстна много, въпреки че изминаха само няколко месеца, и нито един от тези мачове няма да има значение, когато двата отбора кръстосат шпаги на "Паркен".


Ключови фактори за успеха

 


Посрещането и сервисът! Това са двата елемента, които могат да донесат победата на България. Отборът ни има невероятно нападение и може би най-добрата блокада в света, но това няма да е достатъчно срещу Италия, като именно представянето в защита и при изпълнението на начален удар могат да определят победителя в срещата.


Досега в турнира България бележи великолепен ръст в изпълнението на сервис в сравнение със Световната лига. Цветан Соколов бие начален удар със скорост от над 120 км/ч, което е без прецедент във волейбола. Скримов, Йосифов и Ники Николов също поддържат висок процент на успеваемост, което само може да плаши италианците.


Водени от Теодор Салпаров, посрещачите на България определено се представят над очакваното ниво. Особено в двубоя срещу Полша, българското посрещане беше невероятно и беше ключът към осъществения обрат. Ако този елемент продължи да работи на висота, то Италия няма как да се надява на нещо повече от достойна загуба.


Х-факторът за България

 


Тодор Алексиев! Капитанът игра под очакванията и под своите стандарти в предните два двубоя от елиминациите. Това може да се дължи на умора, добро проучване на съперника и малшанс, но срещу Италия това няма да има значение. Алексиев получи нужната почивка и трябва да покаже и докаже, че неслучайно беше избран за капитан на отбора. Тошко трябва да се реваншира за колебливата си игра срещу Полша и Германия, като един силен двубой срещу Италия ще разсее всички съмнения относно това дали той трябва да е лидер на нашия отбор.


Соколов отново ще е главната заплаха за Италия, но именно Алексиев ще трябва да бъде "добавената стойност", за да може България да се поздрави с успех. Цяла България има вяра в него, дано и той си повярва срещу "скуадра адзура".


Очакванията


И двата отбора искат финал. Италианците може би дори са тръгнали с претенциите на най-добър тим на Стария континент. Въпреки това направиха така, че да се паднат с отбор от потока на България на полуфинал. Така се стигна и до този двубой. Преди турнира Мауро Беруто предрече, че "лъвовете" няма да са фактор и едва ли е очаквал полуфинал между двата отбора. Време е България да свали на земята високомерните "адзури" и да покаже на цял свят, че трябва да се съобразява с този отбор. Време е за отмъщение. Време е за финал. Давайте, "лъвове"! Всички сме с Вас... и всички вярваме!

 

Иво Вецев, Sporta.bg