Твърде силна Русия прати България на трето място в групата

галерия:

снимка: cev.lu

България допусна второ поражение на Европейското първенство по волейбол, след като загуби с 1:3 (19:25, 25:23; 14:25, 19:25) от олимпийския шампион Русия в последен двубой от група "D".

 

След загубата "лъвовете" се класираха на 3-о място в своята група и ще срещнат на осминафиналите втория от група "B". Той ще бъде определен от двубоя между Словакия и Полша по-късно тази вечер.

 

В днешната среща грешките на България в защита и най-вече при покриването се оказаха решаващи, а също така и сервисът на Русия, като победителите в Световната лига реализираха цели 14 аса.

 

Българският отбор не играеше успешно и в нападение, но отлично впечатление направи младия Ники Пенчев, който влезе във втората част, стабилизира посрещането на отбора, а беше и сред най-добрите край мрежата във фаза "атака".

 

Срещата беше започната от Валентин Братоев, който замени контузения Тодор Скримов. Очаква се обаче посрещачът да е готов за решителните битки в елиминационната фаза. Следва ден почивка, а България играе отново във вторник - 24-и септември.

 

 

Гейм №1

 

Срещата започна отлично за България, която чрез Теодор Тодоров поведе с 3:0 - атака и две блокади. Апаликов успя с ас да върне 1 точка, а Тодоров сбърка в атака - 3:3 и след това 4:4. Руснаците продължиха да натискат със сервси, което доведе до 4:6, а при техническата пауза съперникът поведе с 5:8.

 

Русия продължи да играе силно на начален удар, което позволяваше разнообразие в атака - 7:12. Чрез Алексиев и Соколов родните национали намалиха до три точки, а Апаликов с мощни сервиси разби посрещането, от което дойдоха грешки в нападение - 10:16.

 

Павлов наниза още един ас за 11:19 в полза на Русия, а България така и не успя да запише дълга серия от точки. Това доведе и до тежкото поражение в гейма с 19:25, като Макаров и Михайлов влязоха в края на гейма. Братоев и Алексиев се разиграха, но това не доведе до повече от по-почетна загуба.

 

 

Гейм №2

 

Втората част започна идентично - Соколов и Братоев реализираха за 3:0, но руснаците бързо наваксаха - 3:2. Алексиев от атака и Соколов с ас направиха 5:2, но Мусерский направи два аса и бързо изравни за 6:6. Грешка на Соколов и нов ас на руския център направиха пасива 2 точки - 6:8.

 

Мусерский най-накрая сбърка, а Пенчев успя да забие през двоен блок за 10:10. Размяната на точки продължи, като Пенчев и Алексиев дори осигуриха точка аванс при 14:13. Мусерский пък бързо беше "превъртян", което помогна на "лъвовете" да поведат с 16:15 при втората пауза.

 

След паузата блок аут на Соколов запази аванса, а атака на Сивожелез в аут направи 18:16. При отлична защита на Тодоров топката бе насочена към Пенчев, който се справи с високия блок и заби по диагонала - 20:17. След прекъсването обаче Мусерский и Сивожелез стопиха разликата, а отново центърът реализира за 20:20. Соколов прекъсна серията и започна размяна на точки, в която подарихме точки на Русия след сбъркан сервис - 23:23. Соколов отново заби за първи гейм бол при 24:23, а Тодоров с брилянтен блок направи 25:23 - 1:1 в геймовете!

 

 

Гейм №3

 

Русия започна вихрено третата част и с добра защита си осигури бърз аванс от 0:4 - таймаут за Плачи. Грешки от сервис обаче отново не позволиха на дефицита да падне, като Русия се оттегли на почивка с аванс от 5:8, като Братоев успя да реализира от блок, за да намали леко изоставането.

 

България пропусна още няколко шанса да намали аванса си, а Алексиев и Соколов сбъркаха в атака, което доведе до 7:13. Пенчев с хубава атака и Тодоров с блок намалиха до 10:13, но Алексиев прати сервис в аут, а Мусерский направи блок срещу Соколов за 10:15, а при 11:16 дойде втората техническа пауза.

 

Пропадането на отбора продължи и след нея, като грешни решения в атака, а и хубавите сервиси на Сивожелез допринесоха за 8 точки аванс в полза на Русия - 12:20. Блок срещу Алексиев и ас направиха резултата 12:22. Така се стигна и до тежкото 14:25.

 

 

Гейм №4

 

"Лъвовете" продължиха да посрещат добре с Пенчев в състава, но въпреки това руснаците отново дръпнаха в резултата. Блок на Братоев обаче възстанови равенството при 4:4. Ас на Соколов пък направи 5:4. Няколко неточности в защита и директна точка от сервис на Мусерский дадоха нов аванс на Русия - 6:8.

 

Разликата между двата отбора се задържа същата в следващите минути, но Алексиев със забивка и Гоцев с ас изравниха - 11:11. След това обаче България показа поредни слабости в защита, а Сивожелез и Павлов осигуриха бързи 3 точки - 11:14 и таймаут за "лъвовете". Това обаче не помогна и Мусерский направи 12:16.

 

България намали до 14:16, но след това руснаците записаха 5 срещу едва 2 точки за родните представители, което даде нужния аванс на олимпийския шампион да стигне до победата с 19:25 и 1:3.