Без изненада: Чехия капитулира срещу страховита България (СНИМКИ)

галерия:

снимка: cev.lu

Българският национален отбор по волейбол започна отлично участието си на Евроволей 2013 в Полша и Дания, след като в късен мач от група D "лъвовете" биха с 3:1 (25:15, 25:18, 22:25, 25:21).

 

Възпитаниците на Камило Плачи показаха отлична и разнообразна игра, като най-силните елементи бяха блокадата и защитата, които гарантираха успеха.

 

Виктор Йосифов пък показа отличен сервис, който определено ще бъде нужен срещу Германия и Русия, като Бундестима поднесе най-голямата изненада и по-рано днес разби олимпийския шампион с 3:0.

 

Българите пък не се представиха на ниво единствено в гейм №3, след като чехите дръпнаха с 0:7, а в края родните представители пропуснаха да обърнат и загубиха частта най-вече заради подценяване на противника.

 

В 4-ия гейм обаче "лъвовете" бяха абсолютно убедителни и утре играят директен двубой срещу Германия, който може да ги прати в следващата фаза на турнира. Двубоят е от 16:00 часа в Гдиния.

 

Цветан Соколов, който не беше на върха на възможностите си в атака, пак беше най-резултатен със своите 19 точки. Ники Николов пък направи отлично завръщане, нанизвайки 14 точки, цели 6 от които на блок. Алексиев наниза 16, докато Йосифов записа 12.

 

 

Гейм №1

 

На сервис почна Тодор Скримов, а първата точка бе за Чехия след болк аут през зона №2 - 0:1, а след това и 0:2 след лоша атака на Соколов, който получи още една неудобна топка от Братоев - 2:4. Първата точка от атака бе на Тодор Скромов, който направи 5:4 за "лъвовете", а Соколов заби за 6:4. След още две добри отигравания в атака на Алексиев и добра блокада техническата пауза дойде при 8:4 за България.

 

След техническата пауза България вдигна оборотите и това бързо си пролича от неразбирателствата, които се получиха в полето на Чехия - 12:5, а след това 13:6 след забивка на Скримов. Националите допуснаха няколко неточности отново в атака, но защитата продължи да носи дивиденти, а точки на Соколов донесоха аванс от 16:9.

Силната защита продължи да осигурява отлични топки за Братоев, който разигра Скримов и Николов, а резултатът набъбна до 21:13. Това позволи няколко волности в българския състав, но Конешни прати топката в аут и България спечели с категоричното 25:15.

 

 

Гейм №2

 

Подобно на първата част чехите дръпнаха първи в резултата, но блокадата на националите се справяше отлично и Щокър прати топката в аут за 2:2, а след хубави атаки и 5:3, като Соколов заби над Конечни. В началото на втория гейм се забелязаха и няколко неточности на сервис, но все пак "лъвовете" поведоха с 8:5 след блок аут на диагонала ни.

 

След почивката ас на Соколов направи разликата 4 точки, а хубава серия на Йосифов от сервис позволи на възпитаниците на Плачи да поведат с 14:8 - прекъсване за чехите. Това обаче не им помогна - топка в трите метра на Алексиев, блок на Николов, 15:9, а след това и 16:10 след атака по правата на Соколов.

 

Българите решиха, че са си свършили работата и след бързи 3 точки в полза на Чехия Плачи взе таймаут - 16:13. Проблемите в българското поле продължиха, но блокът ни още веднъж проработи за 19:16 след грешка в защитата на Чехия, а след това и 20:16 след невероятно спасяване на Салпаров и грешка при мрежата на Щокър. Йосифов с два аса и Николов с контра покачиха до 24:17, а Алексиев затвори гейма с атака по диагонала - 25:18.

 

 

Гейм №3

 

Третата част почна слабо за "лъвовете", които не успяха да атакуват чисто няколко пъти, а след грешки на Братоев и в защита Чехия поведе с 0:4. За съжаление, паузата не даде резултат и чехите поведоха с 0:6 , а Соколов беше изловен на блок за 0:7. Все пак благодарение най-вече на Йосифов разликата бе намалена до 3:8.

 

След 5 точки от блок на чехите най-накрая Соколов проби за 4:10, а след две атаки на Николов - 6:10. След таймаута за Чехия Соколов заби нова точка, но Братоев сбърка сервис-флот - 7:11. За съжаление обаче, чехите съумяха да играят точка за точка и поведоха с 16:11, като българите изпуснаха два отлични шанса чрез Скримов и Соколов.

 

С добра защита България съкрати до 15:18, а след атака на Соколов - 16:19. Топка в аут на Конечни пък намали разликата на две точки и Бернар взе таймаут. Мощен сервис на Николов и атака на Йосифов пък намалиха само до точка, а Соколов и Скримов пропуснаха да изравнят - 18:20. Диагоналът сбърка и следващата топка - 18:22. Авансът отново падна до 2 точки при 21:23, но чехите умело удържаха финалния щурм на българите - 22:25.

 

 

Гейм №4

 

След нелепо загубената част националите набраха скорост в началото и с ас на Йосифов и две блокади поведоха с 4:0, а след това и 5:0 - таймаут за Бернар. Това обаче не помогна, а Алексиев по диагонала заби за 6:0. Скримов заби брилянтно от пайп, а паузата дойде при 8:2.

 

Разликата продължи да се запазва, а Йосифов направи нова точка от блок за 12:5. Хубав сервис на Скримов пък позволи на Братоев да пусне в полето на Чехия за 13:5 - 8 точки аванс и нов таймаут за Бернар. Техническата пауза пък дойде при 16:7 в полза на българските герои.

 

До края на срещата родните представители стабилно задържаха аванса си, а опитите на Чехия да обърне развоя и да набере скорост бяха умело осуетявани от българската защита - 25:21 и победа за България!