Всичко най-важно за формата на Евроволей 2015

снимка: fivb.org

На 9 октомври започва Европейското първенство по волейбол за мъже, на което България е домакин заедно с Италия. В продължение на девет дни 16-те най-добри национални отбори на Стария континент ще премерят сили в търсене на слава и медали. 

Четири градове приемат мачовете от четирите групи, на които са разпределени отборите. 

София, „Арена Армеец“, капацитет 12 500

Група А: България (домакин), Германия (победител в Европейските олимпийски игри в Баку 2015), Чехия, Холандия (участват като едни от деветте страни, минали през квалификациите)

Варна, Дворец на културата и спорта, капацитет 5 000

Група С: Полша (световен шампион), Белгия (класира се директно по право, каквото имат първите пет отбора от предишното първенство през 2013-та, на което завършиха шести в крайното класиране, но финалистът оттогава Италия сега е домакин), Беларус и Словения (минали през квалификациите, а словенците са шампиони на Европейската лига от тази година)

Торино, „Пала Вела“, капацитет 8 300

Група В: Италия (домакин), Франция (шампион на Световна лига 2015), Хърватия, Естония (минали през квалификациите)

Бусто Арсицзио, „Пала Ямамай“, капацитет 5 000

Група D: Русия (европейски и олимпийски шампион), Сърбия (бронзов медалист от Евроволей 2013), Словакия, Финландия (минали през квалификациите)

Класирането в групите се формира на базата на следните показатели:

Първо: Брой на спечелени мачове (а не брой на точки)

Второ: Брой на спечелени точки

Трето: Сетова разлика (или още казано „геймова“ разлика)

Четвърто: Точкова разлика

Пето: Резултатът от двубоя между отборите

При резултати 3:0 и 3:1 се присъждат 3 точки на победителя и 0 точки на загубилия. При резултат 3:2 се присъждат 2 точки на победителя и 1 точка на загубилия.

Победителите от четирите групи се класират директно на четвъртфиналите. Завършилите на второ и трето място в групите играят плейоф за излъчване на останалите четири състава на 1/4-финал.

Вторият от група С играе срещу третия от Група А и победителят се класира на 1/4-финал в София срещу победителя от Група А. 

Вторият от група D играе срещу третия от Група В и победителят се класира на 1/4-финал в Бусто Арсидзио срещу победителя от Група В.

Вторият от група А играе срещу третия от Група С и победителят се класира на 1/4-финал в София срещу победителя от Група С.

Вторият от група В играе срещу третия от Група D и победителят се класира на 1/4-финал в Бусто Арсидзио срещу победителя от Група D. 

Полуфиналите, мачът за третото място и финалът ще се проведат в София в зала „Арена Армеец“.