Световно първенство по волейбол - развръзката в ден 9

галерия:

снимка: poland2014.fivb.org

Последният ден от първата групова фаза на Световното първенство по волейбол представлява „супернеделя“ с 12 интригуващи мача, които ще разпределят и последните пет позиции, даващи право на участие в следващия кръг – групи Е и F.

Естествено, акцентът на деня за родните фенове на спорта ще бъде сблъсъкът България – Русия от 21:25 часа наше време, но той ще има отношение само за крайното класиране в Група С, тъй като от нашия поток са ясни и четирите отбора, които продължават напред.

4112185

От 14:10

От 14:10 часа обаче Австралия и Венецуела излизат в директен спор за последното 4-то място от Група А, даващо право на участие в следващата фаза. От нашата група С Египет играе с Мексико в мача между отпадналите тимове, който единствен няма никакъв сериозен заряд.

В Група В Финландия ще търси задължителна победа срещу Тунис, защото там скандинавците ще се борят с Куба и Корея за 3-ата и 4-ата позиция в крайното класиране. Финландия е фаворит поне за 4-тото място, тъй като има най-лесната задача да преодолее аутсайдера от Африка.

4112182

В Група D Франция срещ Белгия от позицията на лидер в подреждането, но „червените дяволи“ все още имат шансове да промоция, като за целта трябва да вземат чист успех или чрез тайбрек. Белгия се бори с Пуерто Рико, Италия и САЩ за 3-тото и 4-тото място и макар „адзурите“ и „янките“ да са фаворити, то белгийците имат шанс да поднесат поредната изненада в тази завързана група.

От 17:40

Домакинът Полша играе с Аржентина в битка за първото място в Група А, като „гаучосите“ може да изпуснат и второто място, ако допуснат поражение, защото Сърбия има същия актив като тях (9 точки), а довечера играе с тоталния аутсайдер Камерун.

4112187

В нашата Група С Канада среща Китай в опит да си осигури втората позиция, така че феновете на българския волейбол трябва да стискат палци за азиатците. Второто място има отношение към програмата в следващата фаза, като лидерът и подгласникът играят с по-слабо представилите се отбори (3-ти и 4-ти в групи В и С) в първите си мачове.

Германия – Корея е интригуващ сблъсък от Група В със заряд за азиатците, които впечатлиха при загубата с 2:3 от Бразилия и все още имат минимален шанс да продължат напред, но за целта трябва да надвият Бундестима.

4112184

Иран среща Пуерто Рико в Група D с респект към съперника си, който поднесе най-голямата изненада в турнира до момента с победата над Италия. Така тимът от Централна Америка има реален шанс да се класира напред, но не трябва да губи от най-силния азиатски състав.

От 21:25

Излишно е да се говори за важността на мача между България и олимпийския шампион Русия, като „лъвовете“ ще искат да заемат второ място в крайното класиране, за да избегнат среща с Бразилия в самото начало на програмата на Световното първенство в следващата му фаза.

4112183

Сърбия трябва да надвие Камерун задължително, за да има шанс да окупира второто място, а Бразилия се изправя срещу Куба в двубой със значение за някогашната суперсила от Карибите. Съществува вариант кубинците да отпаднат от турнира, въпреки че в момента са трети, като това би се случило при очаквана победа на Финландия над Тунис и на изненадващ успех на Корея над Германия (при положение, че Куба не вземе точки срещу световния шампион).

Италия – САЩ е безспорната черешка на тортата в програмата на днешния ден – и двата тима разочароват с игрите си до момента и са пред угрозата да напуснат битката за медалите още на този етап. Вариантът за това е минимален, но не и невъзможен, като победителят от сблъсъка със сигурност ще се класира поне 4-ти, но загубилият може да отпадне.

Естествено, Италия и САЩ ще знаят развитието на предишните мачове и може да се окаже, че още преди самото начало са се класирали в следващата фаза – ако Белгия и Пуерто Рико загубят срещите си.