"Лъвовете" имат да си връщат на Сърбия

снимка: fivb.org

Българският национален отбор започна участието си в най-комерсиалния волейболен турнир - Световната лига с две загуби от САЩ - с 3:2 и 3:1 в зала “Конгресна” във Варна.

През миналата седмица възпитаниците на Камило Плачи почиваха, а този уикенд приемат Сърбия в столичната зала “Арена Армеец”. Двубоите са в събота и неделя, с начален час 20:00 и ще бъдат излъчени пряко по TV7.

Западните ни съседи също изиграха един мач в тазгодишното издание на надпреварата. Те записаха две домакински победи над олимпийския шампион Русия (3:2, 3:1), което няма как да не е вдигнало самочувствието им.

“Сборная” не игра с титулярния си състав в Сърбия, но “плавите” показаха много силен волейбол, като загатнаха, че ще се борят за първите две места в нашата група В.

След като смениха поколенията отборът на Сърбия изглежда респектиращо за всеки съперник. Диагоналът Александър Атанасиевич е достоен заместник на Иван Милкович, а останалите волейболисти също са имена от световна класа.

Сърбия идва в София с най-доброто, с което разполага, като към групата от 12 състезатели се присъедини и посрещачът Милош Никич.

За разлика от колегата си Игор Колакович - селекционерът на България Камило Плачи има доста кадрови проблеми. С контузия е вторият ни диагонал Данаил Милушев, като на негово място за първи път в групата попадна младокът Венелин Кадънков от шампиона Марек Юнион Ивкони.

Сред избраниците на Плачи попадна още един дебютант - Красимир Георгиев, който ще замени Иван Латунов.

Виктор Йосифов също се оплакваше от травма, като неговото състояние за игра ще бъде преценявано в последния момент.

Очаква се “Арена Армеец” да се пука по шевовете за двата мача със Сърбия, в които “лъвовете” ще търсят първа победа в тазгодишното издание на турнира.

Предвид моментното състояние на двата отбора, Сърбия се явява като фаворит, но не трябва да се забравя домакинския фактор, както и възможността България да вземе реванш от комшиите за загубата в малкия финал на Евроволей 2013, която ни лиши от бронзовите медали.