Световното по волейбол е цел номер 1 пред отбора

снимка: fivb.org

Участието на световното първенство е по-важно за България от мачовете в Световната лига, заяви селекционерът на мъжкия национален отбор по волейбол Камило Плачи.

За пореден път Световната лига ще послужи за подготовка за "трикольорите" преди шампионата на планетата в Полша през есента.

"Световното първенство е по-важно от Световната лига. Все пак тя се провежда всяка година и ще бъде нещо подобно на подготовка. Представил съм програма на федерацията за предстоящото лято, подготовката и контролните мачове. Ще има достатъчно време да бъде разгледана и преценена. Важно е какво ще правим в паузата между Световната лига и световното първенство", заяви италианецът Плачи.

Преди началото на двубоите от Световна лига 2014 България ще играе приятелски срещи с Холандия и Иран. Мачовете ще бъдат във Варна или в София.

Камило Плачи следи състоянието и представянето на състезателите в клубните им отбори по време на сезона, като е набелязал няколко млади момчета от българския шампионат.

"Цветан Соколов играе много в Италия, но сега има разтежение в прасеца и ще отсъства около един месец. Много е важно какво ще стане с него в оставащата част от сезона. Тодор Алексиев е контузен в коляното, но няма да играе седем-осем дни. Тодор Скримов се представя изключително силно в италианския шампионат.

Отборът, в който играе (Андреоли), все още участва в европейските клубни турнири. Андрей Жеков играе, въпреки че имаше проблем по време на световните квалификации. Наблюдавам няколко млади момчета от вътрешното първенство, но няма да споменавам имената им.

След края на сезона ще дам по осем дни почивка на волейболистите. Искам преди началото на тренировките с националния отбор съзнанието им да бъде изчистено. През лятото ще имаме треньор, който ще работи само и единствено с контузените състезатели в тима", каза още италианският специалист.

Той коментира и жребия за световното първенство, на което са ясни два от съперниците на България. Това са Русия и Китай. Останалите три противника на българите ще станат известни в следващите месеци.

"Някои казват, че сме в лека група, но ние все още не знаем всичките ни съперници. Няма да играем нито един лек мач. Нашата цел е да се представим добре и да побеждаваме. Трябва да спечелим много двубои за кратък период от време. Радвам се, че и женския и мъжкия национален отбор на България ще участват на световното първенство. Поздравявам треньора на жените Марчело Абонданца, защото постигнахме голямата ни цел", каза още Плачи.