Данчо Лазаров: Освен съставите, утвърдихме и премиите на националните отбори

снимка: Булфото

"Утвърдихме съставите на националните отбори за мъже и за жени, така, както са предложени от старши-треньорите. Утвърдихме и разпределението на премиите между националните състезатели за представянето им на Европейското първенство", обясни пред BGvolleyball.com президентът на Българска федерация волейбол Данчо Лазаров непосредствено след края на заседанието на Управителния съвет в Пловдив.

"Работната среща с представители на клубовете, която проведохме преди това, беше много полезна. Темата беше детско-юношеският волейбол, перспективите пред този спорт в съответните клубове и трудностите, които имат. Предстои да се работи в това отношение", добави Лазаров.

"В най-скоро време планираме среща с кмета на Пловдив – г-н Иван Тотев, за да видим как стоят нещата с новата спортна зала в града и домакинството на Европейското първенство за мъже през 2015 година.

Би било много добре, ако залата е готова до средата на 2014 година. Така бихме могли в нея да организираме един или два турнира, контролни срещи на националния отбор и други събития, с които да я тестваме преди състезанието от толкова висок ранг", коментира Лазаров перспективата Пловдив да домакинства на континенталния шампионат.

"Що се отнася до Европейското първенство за девойки през същата година, кандидатствахме с по-малката пловдивска зала, но се отказахме от това, тъй като от страна на Пловдивския университет не срещаме абсолютно никаква подкрепа, никакво разбиране...  Казвам го най-официално.

За да организираме в една нова зала точно в Пловдив това Европейско първенство за девойки в България, което много отдавна не е било, ние разчитахме, че някой ще ни подаде ръка. За съжаление, това не се случи и ще търсим други възможности. 

Има варианти – например в Габрово, в Самоков и дори зала "Христо Ботев" в София с малко подобрения отговаря на изискванията.

Искахме в Пловдив да направим национални финали за девойки, в града да започне да се играе волейбол от шампионата и постепенно в залата на университета да се реализират няколко събития преди да направим Европейското първенство.  Оказа се, че по-важното е студентите да спортуват и залата не е предназначена за други странични събития според ректора", каза още президентът на БФВ.