Златните герои на България!

галерия:

снимка: cev.lu

Около 24 часа остават до началото на финалната фаза на Европейското първенство по волейбол. Последните срещи са в Дания, и то на стадион "Паркен" - дом на националния отбор на страната. Атмосферата ще е жестока, конкуренцията - огромна, а един отбор с едни невероятни момчета мечтае. Мечтае да постигне това, което никой друг не е успял преди това.

 

Българският национален отбор отново тръгва в поход към медалите - четири отбора и три отличия чакат в Копенхаген новите си собственици. Досега България няма титла от голям форум. Може би е време това да се промени? Може би е време да покажем на света, че не е удачно да подценява силата на българския лъв?

 

В Европа едва ли не се смееха на българите, че тръгват за медали. Групата беше ужасяваща, а потокът - още повече, като се има предвид наличието на Полша, Франция и Словакия. В същото време миналогодишните финалисти - Сърби и Италия, за пореден път бяха "помилвани" от съдбата и играха срещу отбори, които не биха представлявали проблем и за Б отбора на България. Но това няма значение.

 

Значение има, че "лъвовете" ще са там на "Паркен". Там няма да са Полша. Няма да са Германия. Няма да е Чехия. Нито един от тези отбори не се оказа достатъчно добър, за да пребори българските феномени, които за пореден път карат всеки българин да се чувства горд от националната си принадлежност. Но вече свикнахме с това. Свикнахме волейболните герои да внасят светлина в мрачното настояще на българския спорт.

 

 

България стигна до полуфиналите след неописуеми мачове. Двубоят срещу Полша със сигурност ще влезе в историята на волейбола като един от най-запомнящите се, най-драматичните и най-тактически правилно изиграните мачове изобщо. След 0:2 цял свят знаеше, че Полша отива на четвъртфинал, но никой не се беше допитал до българските лъвове, и още по-малко до гения зад този отбор - Камило Плачи.

 

Италианският специалист видя развитието на двубоя и внесе изключително важна корекция - Теодор Тодоров на мястото на Ники Николов. Това веднага внесе свежест в българския блок, а поляците цял двубой не успяха да се ориентират към неговата игра. Той бе важна част от обрата. Втората ключова причина е решението да се залага основно на Цветан Соколов. Изричните наставления на Плачи бяха да се залага на диагонала, който изигра един от най0-силните си мачове, и то след като беше под 40% в атака през първите две части, а и в началото на третия гейм.

 

 

Играта на Тодор Алексиев не спореше, но Плачи остави своя капитан на полето до тайбрека включително, когато, за мнозина много изненадващо, го замени с Пенчев. Тошко изгледа мъчително от пейката как Полша повежда с 6:9, но след това бе върнат на терена и изигра своята роля - две страхотни забивки и отлично посрещане, осигурило така сладката и изстрадана победа над Полша. Домакинът на турнира, който беше подкрепян от 10 хиляди свои съперници, беше на колене. На колене пред храбра България.

 

Още на следващия ден изцеденият емоционално национален отбор трябваше да играе срещу Германия - отборът, който покоси и Русия, и България по пътя си към първото място в груповата фаза. Началото на двубоя беше силно - "лъвовете" поведоха с 16:11, но последва страхотен срив и загуба на гейма.

 

 

Срещата можеше да бъде загубена, след като и във втория гейм Германия водеше в заключителните минути, но тогава ан голямата сцена излезе Виктор Йосифов, който със своята игра в центъра, както и мощните си сервиси осигури равенство при 23:23. Оттам всичко е история - 3:1 и пореден полуфинал за родната селекция на голямо първенство.

 

В този двубой отново блесна гения на Камило Плачи, който е треньорът, който познава отбора най-добре. Дори Радо Стойчев, Силвано Пранди и Мартин Стоев, въпреки успехите си, не могат да се равняват на това, което направи италианецът срещу Германия.

 

 

Първо бяха извадени Тодор Скримов и Еър Теди, които явно прегоряха в самото начало. Включването на Ники Николов се оказа ключово за играта в центъра, както и за увеличаване на силата на българския сервис. На българския небосклон пък изгря нова звезда, след като Плачи заложи на рисковата карта Николай Пенчев, а той се отблагодари по невероятен начин. Той стабилизира посрещането на отбора, а във важните последни два гейма успя да покрие липсата на Тодор Алексиев, който беше заменен от Плачи.

 

Скримов пък се върна на терена по-готов от всякога, а след кратък престой на пейката се върна, за да стане трети реализатор в срещата за родния тим. Плачи пък "развъртя" състава по такъв начин, че щеше да се превърне в национален предател, ако беше загубил срещата. Но той и само той е бил напълно наясно на какво са способни момчетата, на които заложи. И не сбърка. Отново и отново, Плачи просто се доказа, че е перфектният специалист за българските "лъвове".

 

 

Така, България отново е в топ 4. Италия, която е следващият ни съперник, ни отписа преди Евроволей 2013. Именно "адзурите" са причината да останем без медал от последните две първенства. Сега е време да покажем на надутите италиански волейболисти веднъж за винаги, че подценяването на България е равно на самоубийство.

 

В другия полуфинал се срещат Сърбия и Русия. Настоящият еврошампион е далеч от формата си и е истинска изненада (и добро стечение на обстоятелствата с лесния поток), че западната ни съседка е на полуфинал. Но в тази фаза няма слаби отбори. Русия вече си позволи да подцени един съперник. Едва ли ще се случи пак.

 

Остават 24 часа до началото на полуфиналите. 24 часа, в които всеки българин ще тръпне в очакване да види отново любимците си на терена. Отново ще вика пред телевизора, отново ще се радва и страда с този отбор. Отново България ще бъде волейбол.

 

Засега има един въпрос, който вероятно мъчи всички ви. А ще вземем ли медал? На не го мога да отговоря само по един начин - нима има значение? Тези момчета вече са "златни"...

 

Благодарим ви, че ви има! За нас сте шампиони и ние сме с вас. До последната точка, независимо печеливша или губеща е тя. Напред, български "лъвове"!

 

Иво Вецев, sporta.bg