"Лъвовете" катастрофираха в САЩ

галерия:

снимка: fivb.org

Националният отбор на България по волейбол за първи път в Световната лига трябваше да преклони глава пред съперник - „лъвовете" бяха сразени с 3:0 в първото си гостуване на САЩ.

 

„Янките" бяха безапелационни и в трите гейма и ги спечелиха с 25:19, 25:22 и 25:21 за точно 1 час и 19 минути.

 

Това позволи на САЩ да се изравни по актив с България в класирането на Група А, като и двата тима имат по 11 точки, а лидерът Бразилия - 13, след като вчера „Селесао" порази с 3:2 Франция.

 

Както се изрази капитанът ни Тодор Алексиев след края на мача в Рино - проблемът на трикольорите беше в атаката.

 

В това отношение единствено Цветан Соколов беше на обичайното си ниво и завърши като топ реализатор с 18 точки, всичките от атака. Sporta.bg вчера ви съобщи, че Цецо има оферти от други клубове и едва ли ще остане в Тренто през новия сезон.

 

Виктор Йосифов се отчете с 8 точки, а Валентин Братоев - с 6, като само те двамата успяха да пробият посрещането на съперника от начален удар. Йосифов записа 2 аса и 1 блокада, а Вальо - 1 ас и 1 блок.

 

Капитанът Тодор Алексиев завърши също със скромните 6 пункта, а Георги Братоев и Светослав Гоцев - с по 3.

 

Възстановеният от инфекцията Тодор Скримов започна сред титулярите и записа 1 точка, но не можа да изкара целия първи гейм на полето, като рано-рано беше заменен от Братоев, който остана в игра до края на мача.

 

Наставникът на "лъвовете" Камило Плачи посочи, че за нас не са работили компоненти от играта, в които обикновено сме перфектни.

 

Както се очакваше, капитанът на САЩ Матю Андерсън завърши като най-резултатен за „янките" с 15 точки, а Карлсън Кларк наниза 11, като единствено той направи 2 аса от домакините.

 

Пол Лотман се отчете с 9Q точки, Максуел Холт - с 8, а Кайл Колдуел със 7.

 

Утре отново от 05:30 часа българско време САЩ и България ще определят кой от тях ще приключи уикенда в Световната лига на второ място в класирането. Пълната таблица в Група А можете да видите НА ТОЗИ ЛИНК.

 

Домакините имаха смазващо превъзходство при блокадите - 15 срещу само 4 в актива на „лъвовете".

 

Американците поведоха рано-рано с 5:0 и след това поддържаха аванса си в резултата. Той набъбна до 13:8 и след това до 18:12, преди Виктор Йосифов да направи два последователни аса, което принуди домакините да поискат таймаут, а при подновяването на играта Виктор прати топката в аут.

 

При 24:19 в полза на САЩ Вальо Братоев, вече заменил Скримов на полето, прати сервиса си в аут и резултатът стана 1:0 гейма за домакините.

 

Трикольорите ни изглеждаше, че са намерили правилния ритъм във втория сет, който започна с аванс 8:4 за нас на първия интервал. САЩ обаче отговори с 4 поредни точки и резултатът се движеше наравно до 12:12. По-добрата блокада на домакините им помагаше да поддържат минимален аванс до отбелязването на 20-ата точка, преди Холт с две добри атаки да направи резултата 23:20. Сервисът на Соколов падна в аут и успехът отиде отново в ръцете на САЩ - 2:0.

 

Благодарение на силния начален удар на Вальо Братоев „лъвовете" обърнаха резултата от 6:8 до 10:8 и след това увеличиха аванса си при 13:10. Две добри атаки на Андерсън и грешка в нападението на нашия тим обаче доведоха нещата до 13:13, но все пак водехме на втория интервал с 2 точки. Резултатът отново се движеше наравно до 21-ата точка, преди САЩ да вземе превес, а Кларк да отбележи финалната точка в мача за 3:0.