Изпробват Ястребово око още в контролата с Тунис

снимка: Бончук Андонов/volleyball.bg

Системата за видео наблюдение „Ястребово око“ вече е в България и ще бъде тествана по време на първата контрола между мъжкия ни национален отбор и Тунис. Проверката е днес от 19:00 ч. в столичната зала „Христо Ботев“ и е затворена за фенове. В събота от 19:00 ч. двата тима ще изиграят още една проверка, която ще бъде отворена за зрители.

Специално, за да провери изправността на видео чека, от Италия пристигнa специалистът Емануеле Челе, който осигуряваше повторенията в двубоите от Европейското първенство за мъже в „Арена Армеец“ през миналата година.

От следващия сезон „Ястребовото око“, което бе закупено от БФВолейбол, ще решава най-спорните ситуации от дерби мачовете в мъжката ни волейболна Суперлига. По този начин страната ни се доближава до добрите практики в Европа и ще бъде една от малкото държави със система за видео повторение във вътрешното първенство.

В официален мач „ястребовото око“ ще бъде използвано за първи път по време на двубоите от финалната четворка на световното Гран при в Пловдив, за които женският ни национален тим се класира директно като домакин. Мачовете в зала „Конгресна“ във Варна са на 18-и и 19-и юни, а в началото на юли ще влезе в употреба и за решителните срещи от Европейската лига при мъжете, които отново са в морската ни столица.